• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Διατροφή πέραν από το αδυνάτισμα

Διατροφή , αδυνάτισμα

Υγιεινή διατροφή

Η  υιοθέτηση γενικότερα ενός σωστού τρόπου ζωής με άσκηση και υγιεινή διατροφή δεν έχει επίδραση μόνο στην απώλεια βάρους.  Αλλά μπορεί να  βελτιώσει αισθητά τη διάθεσή σας,  να ενισχύσει τη μνήμη σας και  βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας  λειτουργία. 

Μνήμη

Η ικανότητα της μνήμης φθίνει με την ηλικία.  Ο εγκέφαλος παράγει μεγάλο αριθμό ελευθέρων ριζών με καταστροφικές επιδράσεις στα κύτταρα.  Έχει αποδειχθεί ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου,  με θετική επίδραση στη μνήμη.

Τρόφιμα που ενισχύουν την μνήμη είναι: μύρτιλα,  μήλα, κεράσια, σταφύλια, μπρόκολο, κρεμμύδια, μελιτζάνες, δενδρολίβανο, ηλιόσποροι, λιναρόσπορος, αμύγδαλα, καρύδια, σολομός, γαρίδες.  Μη ξεχνάτε να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα.

Ευεξία

Εάν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το πρωί χωρίς καφέ και νιώθετε εξαντλημένοι μέχρι το απόγευμα, τότε σίγουρα χρειάζεται να  βελτιώσετε τη διατροφή σας.  Απαιτείται σωστός συνδυασμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών, τα οποία μπορούν να σας δώσουν τη λύση.

Τρόφιμα για ευεξία: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, σπανάκι, αμύγδαλα,  φιστίκια, φακές, φασόλια, αυγά, γιαούρτι, μέλι, ταχίνι.  Η yoga και το  pilates μπορούν να σας βοηθήσουν.

Καρδιά

Οι καρδιαγγειακές  νόσοι  αποτελούν  συχνά αιτία θανάτου.  Οι διατροφικές συμβουλές για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, περιλαμβάνουν ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας.   Επίσης  περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψάρι, λιγότερη ζάχαρη, περισσότερες φυτικές ίνες και μείωση των συνολικών θερμίδων.

Τρόφιμα για γερή καρδιά: Σολομός, ελαιόλαδο, βρώμη, μήλα, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια.  Μη ξεχνάτε τα οφέλη της άσκησης στη καρδιά.

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός μειώνεται με τα χρόνια, την καθιστική ζωή, τις πολύ αυστηρές δίαιτες.  Επίσης κάποιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας.

Ενισχύστε το μεταβολισμός με άσκηση και αύξηση της μυικής μάζας,  μην παραμένετε παραπάνω από 3 ώρες νηστικοί και υιοθετήστε το χρυσό κανόνα  των συχνών-μικρών γευμάτων.

Συμπερασματικά

Επομένως όπως βλέπετε το να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή και να ασκείστε δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο όσους θέλουν να χάσουν κιλά, τα οφέλη για εσάς είναι πολλαπλά και σημαντικά.  Και μη ξεχνάτε ότι το σώμα μας είναι ο οίκος μας,  ζούμε μέσα σ’  αυτό, ας το φροντίσουμε λοιπόν.

 

Πηγή Harvard Medical Shcool

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!