• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
μπανάνα θερμίδες

Αρχικά να πούμε ότι η μπανάνα είναι ένα φρούτο  πολύ αποτελεσματικό στο να μας δίνει ενέργεια.  Επίσης η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά την κάνουν ένα πολύ ωφέλιμο  σνακ ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν σωματική άσκηση.

Πόσες θερμίδες έχει η μπανάνα;

Μία μικρή μπανάνα βάρους περίπου 70 γραμμαρίων περιέχει μόλις 66 θερμίδες. Συγκεκριμένα  περιέχει 0.7 γραμμάρια πρωτεΐνη,  0.3 γραμμάρια λίπος,  16,9 γραμμάρια  υδατάνθρακες και 1,7 γραμμάρια φυτικές ίνες.  Για το λόγο αυτό πολλοί προπονητές αθλητών και διαιτολόγοι συνιστούν τη  μπανάνα ειδικά σε δρομείς και ποδηλάτες λόγω της ικανότητάς της να δίνει επιπλέον ενέργεια.

Ο μύθος και η αλήθεια

Το πρόβλημα προκύπτει  από τη φημολογούμενη υπόθεση ότι η μπανάνα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.  Δυστυχώς υπάρχουν  ακόμη άτομα τα οποία την αποφεύγουν όταν βρίσκονται σε δίαιτα προσπαθώντας να αδυνατίσουν.   Η υπόθεση αυτή είναι  σίγουρα αβάσιμη και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ επιστημονικό δεδομένο που να την υποστηρίζει.  Επομένως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η  μπανάνα είναι ένα φρούτο με μόνο θετική επίδραση στην υγεία και  μπορείτε να την καταναλώνετε ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Τα οφέλη της μπανάνας

  • Μας δίνει ενέργεια, λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες.
  • Έχει μεγαλύτερο βαθμό κορεσμού σε σχέση με άλλα φρούτα.
  • Οι  φυτικές ίνες που βρίσκονται στη μπανάνα  μπορεί να συμβάλουν  στον έλεγχο της πείνας και ως εκ τούτου να βοηθήσουν έμμεσα στη μείωση του σωματικού βάρους.
  • Η μαλακή της υφή και η γλυκιά της γεύσης την κάνουν προσιτή  σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα στα παιδιά, τα οποία συχνά είναι το μοναδικό φρούτο που επιλέγουν.
  • Μπορεί  να συμβάλει  στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κάλιο.
  • Η μπανάνα περιέχει  βιταμίνη Β6,  η οποία σύμφωνα με έρευνες φαίνεται  να συμβάλλει στη βελτίωση  της κατάθλιψης.

Συμπέρασμα

Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η μπανάνα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι εντελώς αβάσιμος και λανθασμένος.  Αντίθετα  είναι είναι καθόλα ένα πολύ ωφέλιμο φρούτο, ειδικά για όσους από εσάς ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Επίσης η μπανάνα εκτός  από ένα πολύ καλό  σνακ,  μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για επιδόρπιο.

Κωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Δείτε επίσης:

  1. Πόσα φρούτα μπορούμε να τρώμε την ημέρα;
  2. Η αντιοξειδωτική δράση του βερίκοκου
  3. Ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!