• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Cake με φαρίνα ολικής, λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς

κέικ με φαρίνα ολικής λιναρόσπορο
Cake με φαρίνα ολικής, λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  • 500 γρ. φαρίνα ολικής αλέσεως
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ ή γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 2 κ.σ. τριμμένους ωμούς ξηρούς καρπούς 
  • 450 γρ.  καστανή ζάχαρη
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 50 γρ. τριμμένη κουβερτούρα ή 3 κ.σ. κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Αφήνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τα χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Εν τω μεταξύ  έχουμε διαλύσει μέσα στο γάλα, τη βανίλια και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξινόγαλα
  4. ή το γιαούρτι ή το κεφίρ και ανακατεύουμε.  Tα ένζυμα των οποίων θα δώσουν μια πιο αφράτη υφή στο κέικ.
  5. Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα  με το βούτυρο,  προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε τομείγμα με το γάλα και το ξινόγαλα μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη χωρίς πολλά υγρά.  Αν ανακατεύετε με μίξερ χειρός σε μπολ τότε φορέστε καλύτερα μια ποδιά γιατί το μείγμα αυτό πιτσιλάει επικίνδυνα για τα ρούχα σας.
  6. Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα από το μίξερ και ανακατεύοντας αργά με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε το λιναρόσπορο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και την κουβερτούρα (ή το κακάο σκόνη το οποίο έχουμε διαλύσει προηγούμενος σε ένα μέρος από το γάλα, μοιράζοντας το στη μισή ζύμη και στη συνέχεια ανακατεύοντάς το με την άλλη μισή ώστε να εμφανισθούν περίτεχνα σχέδια στο κόψιμο της φέτας)
  7. Αφού έχουμε πετύχει τη ζύμη μας την περιχύνουμε σε μια φόρμα για κέικ που προηγούμενος έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά με μία μικρή ποσότητα μαργαρίνης ή βουτύρου, που προνοήσαμε να φυλάξουμε από τη αρχική τους ποσότητα.
  8. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και θα ψήσουμε στην ένδειξη του «αέρα» και μόνο.
  9. Θα το ψήσουμε περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  10. Για να δούμε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν δούμε κατά την αφαίρεση ότι δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλουμε από το φούρνο.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!