• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πώς να ελέγξετε το βάρος σας διακόπτοντας το κάπνισμα.

κιλά και διακοπή καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος και πρόσληψη βάρους

Αυτό που συχνά προβληματίζει τα άτομα που σκέφτονται να διακόψουν το τσιγάρο είναι  η πιθανότητα να βάλουν κιλά.  Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι δεν είναι απαραίτητο.   Ο μέσος όρος των κιλών που μπορεί να πάρει ένα άτομο. το οποίο έχει διακόψει το κάπνισμα είναι λιγότερο από  5 κιλά. Από την άλλη περίπου το  10% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα, φαίνεται να κερδίζουν περισσότερα από 14 κιλά.

Ας δούμε τώρα τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού μετά τη διακοπή του τσιγάρου.
Το αίσθημα της πείνας

Η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να  αυξήσει το αίσθημα της πείνας και ως εκ τούτου να οδηγήσει στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού.  Παρόλα αυτά εάν το άτομο κάνει λίγο υπομονή θα διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές το αίσθημα αυτό παύει να υφίσταται μετά από μερικές βδομάδες.

Κατανάλωση περισσότερων σνακ και αλκοολούχων ποτών

Ορισμένα άτομα μετά τη διακοπή του τσιγάρου,  καταναλώνουν περισσότερα snacks, συνήθως πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, ενώ συχνά αυξάνουν και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Μείωση του μεταβολισμού

Κάθε τσιγάρο που κάνετε κάνει τον οργανισμό σας να «καίει» περισσότερες θερμίδες, ταυτόχρονα όμως είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

Μπορεί να αποφευχθεί η πρόσληψη σωματικού βάρους;

Η φυσική δραστηριότητα καθώς και ένα ισορροπημένο  πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.  Επιπρόσθετα, το να είναι κάποιος δραστήριος μπορεί να μειώσει τις «παρενέργειες» που μπορεί να προκύψουν από τη διακοπή του καπνίσματος και να μειωθούν οι πιθανότητες να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.

Παράλληλα προσπαθήστε να μην ανησυχείτε για το βάρος  σας. Ενδεχομένως να είναι ευκολότερο να σταματήσετε πρώτα το κάπνισμα  και μετά να επικεντρωθείτε στον έλεγχο του σωματικού σας βάρους σας.  Όταν δηλαδή θα είστε «ελεύθεροι» από τη συνήθεια αυτή, καθώς συχνά και τα δύο μαζί είναι δύσκολο κάποιος να τα διαχειριστεί.

Τips που θα σας βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους σας
  1. Μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί.  Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας οδηγήσει σε μη σωστές επιλογές.
  2. Τρώτε αρκετά στα κυρίως γεύματα σας,  έτσι ώστε να νιώθετε ικανοποίηση,  χωρίς όμως να υπερσιτίζεστε.
  3. Τρώτε αργά έτσι ώστε να αντιληφθείτε τα σήματα που σας δίνει οργανισμός σας, ότι δηλαδή έχει χορτάσει.
  4. Μπορείτε περιστασιακά (1-2 φορές/βδομάδα) να καταναλώνετε κάποιο γλυκό ή παγωτό (μικρές μερίδες).
  5. Αντί για αλκοολούχα ποτά επιλέξτε να πιείτε κάποιο τσάι, ή ρόφημα κακάο με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή ανθρακούχο νερό.
  6. Σκεφτείτε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα του τσιγάρου.   Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας σχετικά με την πρόσληψη ουσιών που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος.  Ορισμένα άτομα κερδίζουν λιγότερο βάρος όταν χρησιμοποιούν τέτοιες ουσίες.
  7. Σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα σας βοηθήσει να ελέγχετε το βάρος σας.  Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο διαιτολόγο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σωστά έτσι ώστε να μην πάρετε βάρος.
Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Παρόλο που η πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του τσιγάρου δεν είναι επιθυμητή, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη διακοπή του τσιγάρου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την πρόσληψη βάρους.

Κίνδυνοι από το τσιγάρο

 To κάπνισμα αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα,  ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Το τσιγάρο συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του οισοφάγου, λάρυγγα, νεφρών, παγκρέατος και  τραχήλου της μήτρας.  Επίσης το κάπνισμα αυξάνει το κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων  και της καρδιά.   Ακόμη στην εγκυμοσύνη το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με πρόωρο τοκετό αλλά και  με τη γέννηση νεογνών χαμηλού σωματικού βάρους.

Επομένως διακόπτοντας το κάπνισμα έχετε κάνει ένα πολύ  μεγάλο βήμα υπέρ της υγείας σας. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το βάρος σας,  συγκεντρωθείτε στην προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου. Όταν θα έχετε πια απελευθερωθεί από αυτήν τη συνήθεια ,τότε μπορείτε να επικεντρωθείτε σε ένα πιο σωστό τρόπο ζωής εντάσσοντας  στην καθημερινότητα σας τη φυσική δραστηριότητα και την υιοθέτηση μιας πιο σωστής διατροφής.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!