• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
κρέας ή ψάρι θα φάμε σήμερα

Κρέας ή ψάρι; Η απάντηση είναι και τα δύο για διαφορετικούς όμως λόγους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Για όσους  είναι γονείς είναι γνωστό ότι η  διατροφή των παιδιών τους  πολλές φορές τους δημιουργεί πονοκέφαλο. Σ΄αυτό το άρθρο θα μάθετε γιατί το παιδί σας  είναι απαραίτητο να τρώει κρέας και ψάρι, κάθε πότε και ποια είναι η βασική τους διαφορά. Διαβάστε επίσης τρόπους προκειμένου να κάνετε το παιδί σας να τα τρώει όλα.

Πολλά μικρά έχουν “φετίχ” με ένα ή δύο φαγητά, όπως είναι τα μακαρόνια και οι πατάτες τηγανιτές.  Συχνά αναφέρουν ότι  δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν κάτι διαφορετικό στο μενού των παιδιών τους.  Παρόλα αυτά τα παιδιά οφείλουν να έχουν πλούσιο μενού, που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Πράγμα απαραίτητο για τη σωστή τους ανάπτυξη.  Όσο λοιπόν και «δύσκολα» να είναι τα παιδιά σας στο θέμα του φαγητού,  υπάρχουν κάποιοι τρόποι να κάνετε τα «μαγικά» σας, προκειμένου να τρώνε τόσο κρέας όσο και  ψάρι.

Η «δυναμική» ομάδα τροφίμων

Τόσο το κρέας όσο και το ψάρι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες τροφίμων που κατεξοχήν προμηθεύουν τον οργανισμό με πρωτεΐνες.   Οι πρωτεΐνες είναι πολύτιμες  τόσο για τη διατήρηση των ιστών όσο και για τη σύνθεση νέων ιστών και κυττάρων.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν, οι πρωτεΐνες που λαμβάνουν τα παιδιά τους μέσα από το φαγητό να είναι τουλάχιστον κατά τα 2/3 υψηλής βιολογικής αξίας.  Με τον όρο αυτό εννοούμε τις πρωτεΐνες εκείνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας περιέχονται στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι, αλλά και στα αυγά, πουλερικά και γαλακτοκομικά.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών (πχ. Φακόρυζο) μας δίνει επίσης πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της αλληλοσυμπλήρωσης των αμινοξέων.

Το ψάρι

Όσον αφορά στα ψάρια, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του μικρού σας τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα. Kάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές φαντάζει δύσκολο, καθώς τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν ψάρι μία φορά τη βδομάδα ή και καθόλου.

Καλά λιπαρά και ψευδάργυρος στο ψάρι

Στα ψάρια βρίσκονται τα Ω-3 και τα Ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του μικρού σας. Είναι αποδεδειγμένο ότι προστατεύουν τον οργανισμό από αρκετές ασθένειες όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, καθώς έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Ακόμη παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες κυτταρικές διεργασίες, οι οποίες σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων.

Πέραν όμως από τα απαραίτητα λιπάρα οξέα και φυσικά το ασβέστιο και το φώσφορο (σημαντικά για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών των παιδιών σας) τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο.  Ο ψευδάργυρος, βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης, στη συγκέντρωση των παιδιών ακόμα και στην επούλωση των πληγών.  Ακόμη η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με αναστολή της φυσιολογικής ανάπτυξης, αλλαγές στη γεύση και στην όσφρηση αλλά και καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα μη λιπαρά, σε αντίθεση με τα κρέατα που εκεί προτιμάμε τα μη λιπαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια είναι πολύ ωφέλιμα.  Τέτοια ψάρια είναι για παράδειγμα ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο γαύρος και η πέστροφα

Φρέσκο ή κατεψυγμένο;

 Το κατεψυγμένο ψάρι δεν χάνει ιδιαίτερα τη θρεπτική του αξία και γεύση. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση  ότι έχει καταψυχθεί άμεσα και σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της διακίνησής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας.

Προσοχή στα  ψάρια που είναι πλούσια σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας, οι φάλαινες, ο καρχαρίας, ο σολομός,  ο κολιός και μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, των παιδιών και των εφήβων.

Τα πιο μικρά ψάρια, η πέστροφα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, η πέρκα, αλλά και οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδράργυρου.

Το κρέας

Όσον αφορά στο κρέας, τα μικρά σας θα πρέπει να  καταναλώνουν περίπου 1 με 2 φορές τη βδομάδα λευκό κρέας (δηλαδή γαλοπούλα ή κοτόπουλο) και 1 φορά τη βδομάδα κόκκινο κρέας. Καλό είναι να αποφεύγουν τα πολλά ζωικά λίπη, όπως είναι για παράδειγμα η πέτσα από το κοτόπουλο.

Οι πρωτεΐνες που περιέχει το κρέας είναι υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που τις καθιστά  πολύτιμες και απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Το λίπος του κρέατος

Το λίπος που περιέχει το κρέας σε αντίθεση με το λίπος του ψαριού δεν θεωρείται «καλό» καθώς είναι κορεσμένο. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης πλάσματος και της LDL (κακής) χοληστερόλης.  Επομένως θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους από το κρέας.

Καλό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μην καταναλώνουν συχνά παχιά κρέατα και αλλαντικά. Οι διατροφικές αυτές συνήθειες συχνά τους ακολουθούν και ως ενήλικες.  Κάτι που θα έχει επίπτωση τόσο στο μελλοντικό τους βάρος,  όσο και στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η συνολική πρόσληψη λίπους δε θα πρέπει να ξεπερνά  το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης του παιδιού σας, ενώ η πρόσληψη κορεσμένου λίπους δεν  πρέπει να ξεπερνά το 10%.

Δικαίωμα στην επιλογή

Αν θέλετε να περιορίσετε τους πονοκεφάλους σας, που σχετίζονται με το φαγητό του μικρού σας, μπορείτε να του δώσετε το δικαίωμα επιλογής.  Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε χρόνο να φτιάξατε 2 φαγητά, αφήστε το να διαλέξει ποιο από τα δυο θα φάει.  Αρκεί και οι δύο επιλογές να έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.

Αν δεν έχετε το χρόνο για τέτοιες «πολυτέλειες», απλά πριν μαγειρέψετε κάτι, μπορείτε να το ρωτήσετε τι θέλει.    Να θυμάστε ότι πολλές φορές τα παιδιά δε θέλουν το κρέας γιατί τους φαίνεται περίεργο ή δεν τους έχει κάνει καλή εντύπωση. Επίσης δε θέλουν το ψάρι επειδή δεν τους μυρίζει ωραία ή επειδή έχει κόκαλα.  Προσπαθήστε λοιπόν, όσο αυτό είναι εφικτό, να παρουσιάσετε το φαγητό με τέτοιο τρόπο ώστε να τους φαίνεται ελκυστικό.

Επιπλέον, δοκιμάστε να τους  βάλετε το φαγητό τους στο αγαπημένο τους πιάτο, προκειμένου να τα βοηθήσετε να το φάνε.  Επίσης,  φροντίστε να υπάρχει μια ωραία οικογενειακή ατμόσφαιρα στο τραπέζι, είναι πολύ σημαντικό!

Έξυπνες λύσεις

Είτε πρόκειται για κρέας  ή για ψάρι, το παιδί είναι παιδί και για το λόγο αυτό αυτό θα πρέπει να του βάζετε μικρές μερίδες στο πιάτο του. Σε πολλά παιδιά η εμφάνιση ενός πιάτου με μία τεράστια μερίδα φαγητού, προκαλεί αποστροφή.

Αν πρόκειται για ψάρι, καθαρίστε το καλά από τα κόκαλα και «ξεγελάστε» το μικρό σας.   Αν συνεχίζει να είναι αρνητικό με το ψάρι,  φτιαχτέ του ψαροκροκέτες, συνήθως τους αρέσουν.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι μία  ψαρόσουπα,  με μικρά κομματάκια ψαριού και λαχανικά, ώστε να μη φαίνεται πολύ το ψάρι.

Μία ακόμη λύση είναι να βάλετε στο σάντουιτς τους,  τόνο ή γλώσσα ή ακόμα και μπακαλιάρο και να το συνοδεύσετε με κάποια σπιτική σος.

Όσον αφορά στο κρέας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και οι συνταγές περισσότερες.  Μπορείτε για παράδειγμα να μαγειρέψετε το κρέας στον ατμό, έπειτα να το κόψετε σε λεπτά κομμάτια και τέλος να το ανακατέψετε με λιωμένα λαχανικά ή να κάνετε μία κρεατόσουπα με λαχανικά ή να φτιάξετε burger με κιμά χαμηλό σε λιπαρά.

Τελικά κρέας ή ψάρι;

Η βασικότερη διαφορά που έχει το κρέας από το ψάρι, είναι το λίπος.  Το λίπος του κρέατος είναι κυρίως κορεσμένο, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο,  λόγω των  απαραίτητων λιπαρών οξέωνπου περιέχει.  Γι΄ αυτό και τα παιδιά,  πέραn του γεγονότος ότι θα πρέπει να συνηθίσουν να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, σίγουρα θα πρέπει να μάθουν να τρώνε ψάρι. Μη ξεχνάτε ότι εσείς είστε αυτοί που δίνεται πρώτοι το παράδειγμα μίας καλής ή όχι  διατροφής στα μικρά σας.

Κρήνη Κωνσταντίνου 

Κλινικής Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!