• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Νικώντας τη συνήθεια για αλάτι

πως να μειώσω το αλάτι

Πως να ελέγχετε την πρόσληψη του αλατιού

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Το σώμα μας χρειάζεται το νάτριο για τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και τη σύσπαση των μυϊκών  ινών.  Επιπρόσθετα σε συνεργασία με το κάλιο εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών στο εσωτερικό όλων των κυττάρων.

Το σώμα είναι ιδιαίτερα  ικανό στο να διατηρεί αυτό το ζωτικό στοιχείο, με αποτέλεσμα  να χρειάζεται να το καταναλώνουμε καθημερινά μόνο σε ελάχιστες ποσότητες.  Η μεγάλη πρόσληψη νατρίου πυροδοτεί μία σειρά φυσιολογικών μεταβολών που οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.  Με την πάροδο του χρόνου, η μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να στρεσάρει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Απλοί τρόποι για να ελέγξετε την πρόσληψη Νατρίου

Το τμήμα διατροφής  της σχολής Δημόσια Υγείας του Harvard συνεργάστηκε  με το Γαστρονομικό Ινστιτούτο προκειμένου να δημιουργήσουν επιστημονικά βασισμένες  στρατηγικές  για τον περιορισμό του αλατιού.  Σας παραθέτω 4 από αυτές τις στρατηγικές.

Γεμίστε το 50% του πιάτου σας με φρούτα και λαχανικά

Ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο κάλιο σε σχέση με το νάτριο.  Παρ όλα αυτά, η διατροφή μας όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές φυσικά χαμηλές σε νάτριο και πολλά φρούτα και λαχανικά αποτελούν  εξαιρετικές πηγές καλίου. Επομένως, γεμίζοντας το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά ενισχύεται το κάλιο του οργανισμού σας και μετατοπίζεται η ισορροπία καλίου-νατρίου υπέρ σας.

Μην  αποφεύγετε τα καλά λιπαρά

Δυστυχώς τα χαμηλής καθώς και μηδενικής περιεκτικότητας λιπαρών προϊόντα, που έχουν προωθηθεί κατά τη δεκαετία του 90 δεν έχουν ορθή επιστημονική τεκμηρίωση.  Πολλοί παραγωγοί προϊόντων αφαίρεσαν τόσο τα κακά όσο και τα καλά λιπαρά από τα προϊόντα τους.  Προκειμένου όμως να διατηρήσουν την αποδοχή του κοινού ως προς τα εν λόγω προϊόντα, αναγκάστηκαν να τα ενισχύσουν με ζάχαρη και/ή αλάτι.  Επομένως εάν αποφύγετε τα περισσότερα από αυτά  ενδεχομένως θα βοηθήσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Επανατοποθέτηση της γεύσης σας

Μπορείτε να μετατοπίσετε την αίσθηση της γεύσης σας,  προκειμένου να απολαύσετε τα φαγητά σας, με χαμηλότερα επίπεδα του νατρίου. Κλειδί για την επιτυχία  είναι να ακολουθήσετε μία σταδιακή  και σταθερή μείωση του νατρίου αντί να προσπαθήσετε να το κόψετε με τη μία.

Προσέξτε το κρυμμένο αλάτι

 Στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και στα μαριναρισμένα τρόφιμα υπάρχει κρυμμένο αλάτι, επομένως ελέγχετε  τις ετικέτες τροφίμων, όπου αυτό είναι δυνατό.  Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα τρόφιμα, ενώ είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, εντούτοις γευστικά δεν δίνουν καθόλου την εντύπωση του αλμυρού, τέτοια τρόφιμα είναι τα δημητριακά πρωινού, τα muffins, τα ενεργειακά και αθλητικά ποτά κλπ.

Πηγή Harvard Medical  School

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!