• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
διατροφή και νεφρά

Διατροφή και νεφρά

Εάν είχατε ποτέ πέτρες στα νεφρά, σίγουρα θα το θυμάστε.  Ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος, έρχεται κατά κύματα μέχρι η μικρή πέτρα να αποβληθεί.  Οι νεφρόλιθοι είναι πιο συχνοί στους άνδρες από ότι στις γυναίκες  και τείνουν να επανεμφανίζονται.  Γύρω στο 50% των ατόμων που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν πέτρες στα νεφρά, και δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα παρουσίασαν ξανά νεφρόλιθους  μέσα σε διάστημα 7 ετών.

Η λήψη μέτρων για την αποτροπή του, εκ νέου σχηματισμού των νεφρόλιθων δεν αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία, αλλά απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων:  Όπως αναφέρει η Dr. Melanie Hoenig, «αυτό μεταφράζεται στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών και στην εφαρμογή μίας διατροφής χαμηλής σε νάτριο, με περιορισμό της ζωικής πρωτεΐνης, ενώ όσον αφορά στην πρόσληψη ασβεστίου αυτή είναι απαραίτητο να ακολουθεί τις ημερήσιες προσλήψεις αναφοράς που έχουν θεσπιστεί  και διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία».  Όπως επισημαίνει η ίδια «Ενώ οι διαιτητικές αλλαγές είναι σημαντικές είναι δύσκολο να εφαρμόζονται πιστά σε καθημερινή βάση.

Τι ευθύνεται για το σχηματισμό των νεφρόλιθων

Ο πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν συγκεκριμένες χημικές ουσίες συγκεντρωθούν κατά πολύ  στα ούρα σχηματίζοντας κρυστάλλους.  Οι κρύσταλλοι σχηματίζουν μεγάλες μάζες (πέτρες), οι οποίες ακολουθούν την δική τους διαδρομή μέσα στο ουροποιητικό σύστημα.  Εάν οι πέτρες αυτές κολλήσουν κάπου και μπλοκάρουν τη ροή των ούρων, προκαλείται πόνος.

Οι περισσότερες πέτρες σχηματίζονται όταν το ασβέστιο ενωθεί με μία εκ των δύο ουσιών: το οξαλικό ή το φώσφορο.  Οι πέτρες μπορούν  επίσης να σχηματισθούν από το ουρικό οξύ που προκύπτει από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Για να προλάβετε τον σχηματισμό των νεφρόλιθων , είναι απαραίτητο να αποφύγετε τις καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού τους.

Εδώ θα βρείτε τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Πίνετε άφθονο νερό

Πίνοντας πολύ νερό  αραιώνονται στα ούρα οι ουσίες που οδηγούν στο σχηματισμό νεφρόλιθων. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά 2 – 3 λίτρα/ημέρα. Επίσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι χυμοί εσπεριδοειδών όπως χυμός από  πορτοκάλι ή λεμόνι.  Τα κιτρικά  που περιέχονται στους συγκεκριμένους χυμούς μπλοκάρουν το σχηματισμό νεφρόλιθων.

 Καταναλώστε το ασβέστιο που χρειάζεστε

 Όταν λαμβάνετε πολύ λίγο ασβέστιο από την διατροφή σας, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των οξαλικών  και να σχηματισθούν  πέτρες στα νεφρά. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το απαραίτητο για την ηλικία σας, ασβέστιο. Ιδανικά, καταναλώστε το ασβέστιο που χρειάζεστε από τις τροφές,  καθώς ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τη λήψη ασβεστίου από συμπληρώματα με τις πέτρες στα νεφρά.

Μειώστε το Νάτριο

H υψηλή σε νάτριο δίαιτα μπορεί να πυροδοτήσει τον σχηματισμό των νεφρόλιθων καθώς αυξάνει το ποσό του ασβεστίου στα ούρα.  Για το λόγο αυτό συστήνεται διατροφή χαμηλή σε νάτριο Οι οδηγίες προτείνουν περιορισμό της συνολικής πρόσληψης νατρίου στα 2300mg. Ενώ εάν το νάτριο έχει συμβάλει στο παρελθόν στο σχηματισμό νεφρόλιθων, προσπαθήστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα 1500mg.

Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη

Τρώγοντας πολύ ζωική πρωτεΐνη, όπως κρέας, θαλασσινά, αυξάνετε τα επίπεδα του ουρικού οξέως κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό νεφρόλιθων.  Μία διατροφή υψηλή σε ζωική πρωτεΐνη θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα του κιτρικού, χημική ουσία στα ούρα που βοηθά στην αποτροπή του  σχηματισμού νεφρόλιθων.

Περιορίστε τρόφιμα που οδηγούν στον σχηματισμό νεφρόλιθων

Περιορίστε σοκολάτες, σπανάκι, ραβέντι, τσάι, τους περισσότερους ξηρούς καρπούς καθώς τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε οξαλικά.  Ακόμη, περιορίστε τα αναψυκτικά τύπου cola καθώς είναι πλούσια  φωσφορικά.  Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό νεφρόλιθων.  Εάν υποφέρετε από πέτρες, ο γιατρός σας, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε ή να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Για όλους τους υπόλοιπους, τα συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά είναι απίθανο να πυροδοτήσουν τον σχηματισμό νεφρόλιθων εκτός και εάν τα καταναλώνετε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!