• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Προδιαβήτης γιατί πρέπει να μας ανησυχεί

Προδιαβήτης

Προδιαβήτης – ορισμός

Ένα πρόσφατο άρθρο από ειδικούς ενδοκρινολόγους δηλώνει ότι ο προδιαβήτης αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία και τον ορίζει ως εξής:

Όταν το σάκχαρο νηστείας κυμαίνεται μεταξύ 100 και 125 ή  και όταν παρατηρείται μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου)

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Στο διαβήτη τύπου ΙΙ ο οργανισμός  χάνει την ικανότητά του να διαχειρίζεται  τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Τις περισσότερες φορές (όχι πάντα) φαίνεται να επηρεάζει άτομα που εμφανίζουν  τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό κλπ).  Ο διαβήτης ΙΙ συχνά μπορεί να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως.

Η γιατρός Monique Tello, MD, MPH,  μας λέει τα εξής: « Όταν βλέπω ένα νέο ασθενή, δίνω ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένες πληροφορίες.   Τέτοιες πληροφορίες είναι το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, καθώς και εάν το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.  Τέλος  εάν πρόκειται για γυναίκα, εάν αυτή παρουσίασε διαβήτη εγκυμοσύνης  ή παρουσιάζει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)»

Και συνεχίζει λέγοντας «Γιατί όμως με ενδιαφέρουν όλα αυτά;  Η απάντηση είναι η εξής:  Επειδή  μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο/η ασθενής που έχω απέναντι μου βρίσκεται  σε κίνδυνο να αναπτύξει  διαβήτη τύπου ΙΙ”.

Γιατί οι υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα θα πρέπει  να μας προβληματίζουν;

Τα επιμένοντα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισοδυναμούν με μη σωστή θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη ΙΙ ή συχνά  την άρνησης του ασθενούς να πειθαρχήσει  στις συμβουλές του θεράποντος γιατρού ή του διαιτολόγου του.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή.  Επίσης  συχνά  προκαλεί  βλάβες στα νεύρα, με πόνο και αίσθημα καύσου στα κάτω άκρα που μπορεί να  οδηγεί σε μούδιασμα.  Αυτό, σε συνδυασμό με την απόφραξη των αρτηριών, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις και νεκρωμένους ιστούς.  Αυτό είναι και  ο λόγος που πολλοί άνθρωποι με διαβήτη καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς.

Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον αμφιβληστροειδή επίσης επηρεάζονται, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε τα νεφρά,  καθώς  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζημία που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού.

Ακόμη τα υψηλά επίπεδα σακχάρου  στο αίμα μειώνουν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.  Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.  Επίσης  η ζάχαρη είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας που διευκολύνει την εισβολή των βακτηρίων και των μυκήτων.

Τι μας λένε οι έρευνες

Οι επιστήμονες μέσα από πλήθος μελετών κατέληξαν ότι η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη ΙΙ μπορεί να καθυστερήσει ή να προληφθεί.

Σε μία από  τις μεγαλύτερες έρευνες που διεξήχθη στις ΗΠΑ συμμετείχαν  πάνω από 3.000 άτομα από 27 κέντρα οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με προδιαβήτη.  Τα άτομα αυτά  χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από τις παρακάτω ομάδες:

  • 1η ομάδα: Στα άτομα της ομάδας αυτή δόθηκαν βασικές συστάσεις όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους συν μετφορμίνη (Glucophage)
  • 2η ομάδα: Στα άτομα της ομάδας αυτής  δόθηκαν βασικές συστάσεις όσον αφορά στον τρόπο ζωής  τους συν ένα εικονικό φάρμακα (placebo)
  • 3η ομάδα. Τα άτομα της ομάδας αυτής εντάχθηκαν σε εντατικό πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής τους.Το εντατικό πρόγραμμα περιελάμβανε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.  Επίσης περιελάμβανε οδηγίες για γρήγορο περπάτημα ή άλλη άσκηση για 120 λεπτά την εβδομάδα, με στόχο τη μέτρια απώλεια σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για διάστημα τριών ετών.  Τα αποτελέσματα της έρευνας συμφώνησαν με αυτά που έχουν προκύψει από πολλές άλλες μελέτες.

Τα άτομα της τρίτης ομάδας εμφάνιζαν πολύ λιγότερες πιθανότητες  να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ  σε αυτό το χρονικό διάστημα σε σχέση με άτομα των δύο άλλων ομάδων.

Η εκτιμώμενη αθροιστική επίπτωση του διαβήτη στα τρία χρόνια ήταν:

  • 30% για άτομα της ομάδας που λάμβαναν εικονικό φάρμακο
  • 22% για τα άτομα που λάμβαναν μετφορμίνη και
  • 14% για τα άτομα άλλαξαν τον  τρόπο ζωής τους

Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη ήταν  39% χαμηλότερη στην ομάδα τροποποίησης του τρόπου ζωής σε σχέση με την ομάδα της μετφορμίνης.

Στην πραγματικότητα η μελέτη έλαβε τέλος νωρίτερα καθώς κρίθηκε ανήθικο να κρατήσουν τα άτομα των δύο άλλων ομάδων μακριά από την κατάλληλη θεραπεία.

Η κατάλληλη δίαιτα

Οι συντάκτες της έρευνας  εξέτασαν  επίσης πλήθος άλλων ερευνών που μελέτησαν  πιο διεξοδικά  το είδος της δίαιτας που είναι κατάλληλη για τον προδιαβήτη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ευεργετική: μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, trans-λιπαρά οξέα, και απλά σάκχαρα.   Είναι επίσης απαραίτητη η διατήρηση  του ιδανικού σωματικού βάρους και η ύπαρξη ενός  δραστήριου τρόπου ζωής

Πηγή: Harvard Medical School 

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!