• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

4 τρόποι να ενισχύσετε την ενέργειά σας τρώγοντας πρωινό

Πρωινό θρεπτική αξία πρωινού

Το πρωινό είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα.  Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να τρώνε λιγότερο μέσα στην ημέρα, επομένως έχουν και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Οι καλές πηγές  πρωτεΐνης , οι αργά πεπτόμενοι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα  λαχανικά συμβάλουν στη  σύνθεση ενός πολύ καλού  πρωινού. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας δουλεύει σκληρά προκειμένου να πέψει το χθεσινό σας δείπνο.  Όταν ο οργανισμός ξυπνάει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό απαιτεί νέα «καύσιμα».

Η διακοπή της νηστείας (του χρονικού διαστήματος που μείνατε νηστικοί  από το βράδυ έως την επόμενη μέρα το πρωί) είναι αυτό που θα ενδυναμώσει τον οργανισμό σας. Κάντε το σωστά και τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν όλη την ημέρα.

Όπως αναφέρει Dr. David S. Ludwig, “εάν παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα, μπορεί να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενεργειακό έλλειμμα,  και το σώμα σας να στραφεί προς τα ενεργειακά  του αποθέματα”.

Τι χαρακτηρίζουμε  καλό πρωινό;

Είναι αυτό που περιλαμβάνει μία ορισμένη ποσότητα καλής πρωτεΐνης, ορισμένους αργά πεπτόμενους υδατάνθρακες  καθώς και ορισμένα φρούτα ή λαχανικά. Για παράδειγμα μία ομελέτα με λαχανικά συνοδευόμενη με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης πληρεί τις προϋποθέσεις ενός καλού πρωινού, όπως και ένα μπολ δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες συνοδευόμενο από φρέσκα φρούτα, γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή κάποιο ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου μαζί με μία χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια

Δοκιμάστε αυτά τα 4 tips για να δημιουργήσετε το δικό σας πρωινό που θα ενισχύσει την ενέργειά σας

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης

Τα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως δημητριακά και ψωμιά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρο σας και να αποφύγετε τη μετα-πρωινή πτώση της ενέργειάς σας. Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν πληθώρα δημητριακών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σωστές επιλογές. Για να κάνετε μία σωστή επιλογή διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα και αναζητήστε τα δημητριακά με τους παρακάτω ισχυρισμούς

    1. 5 γραμμάρια ή περισσότερα φυτικών ινών ανά μερίδα
    2. Λιγότερο από 300mg νάτριο ανά μερίδα
    3. Λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα
    4. Στην πρώτη λίστα την συστατικών να αναγράφεται ο ισχυρισμός ολικής άλεσης δημητριακά  (whole grain)

Καταναλώστε καλές πηγές πρωτεΐνης

Το γιαούρτι είναι μία καλή επιλογήΜία άλλη καλή επιλογή είναι τα αυγά (μέχρι ένα την ημέρα), για τα υγιή άτομα (μέχρι ένα την ημέρα). Αν και ο κρόκος είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, τα αυγά περιέχουν  πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.   Μπορεί το πρωινό σας  να περιλαμβάνει τρόφιμα που έχουν καλά λιπαρά όπως ξηρούς καρπούς ή ακόμη και σολομό. Περιορίστε αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα κρέατα καθώς η συχνή κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ετοιμάστε εσείς το πρωινό σας

Τα περισσότερα παραδοσιακά τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε έξω θα σας οδηγήσουν στο να αρχίσετε την ημέρα σας με αρκετή  ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών (κρουασάν, τυρόπιτες κλπ). Όπως τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, έτσι και τα τρόφιμα που προσφέρονται για πρωινό από τις διάφορες αλυσίδες γρήγορου φαγητού  τείνουν να είναι πλούσια σε νάτριο και φτωχά σε φυτικές ίνες.

Φτιάξτε smoothie

Συνδυάστε φρούτα, γιαούρτι, βρώμη, ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένα δροσιστικό και θρεπτικό πρωτινό.

Πηγή Harvard Medical School


Δείτε επίσης

  1. Απλές συμβουλές για απώλεια βάρους
  2. Συμβουλές για υγεία και ευεξία
  3. Διατροφικές συμβουλές για παιδιά

Κρήνη Κωνσταντίνου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach

Διαιτολογικό γραφείο Balancediet,
Κρήνη Κωνσταντίνου

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!