• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Πόση πρωτεΐνη

Διαιτητική πρωτεΐνη | Μέχρι πόσο;

Διάφορες διαιτητικές οδηγίες συνιστούν τα καθημερινά επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης για τη διατήρηση της  υγείας των διαφόρων πληθυσμών.  Οι ενήλικες στις διάφορες κουλτούρες επιβιώνουν καταναλώνοντας ένα ευρύ όριο πρωτεϊνικής πρόσληψης από  0.6γρ/kg/ημέρα έως ίσως και 6.0γρ/kg/ημέρα.  Στις ανεπτυγμένες χώρες  η μέση πρωτεϊνική πρόσληψη κυμαίνεται από 1-2γρ/kg/ημέρα.  Εξαίρεση αποτελούν οι αθλητές με υψηλά ποσοστά ενεργειακής δαπάνης,  οι οποίοι  συχνά καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη (2.8γρ./kg/ημέρα).   Αν και οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη συνιστώνται για τη διατήρηση ή την αύξηση της μυϊκής  μάζας, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση δίαιτας υψηλής σε πρωτεΐνη.

Διαιτητική πρωτεΐνη και νεφρά

Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τη ροή αίματος στα νεφρά, το ρυθμό σπειραματικής  διήθησης και το στρες στα νεφρά.  Ο περιορισμός της πρωτεϊνικής πρόσληψης μειώνει την πίεση στα τριχοειδή του σπειράματος και προστατεύει από πρωτεϊνουρία και την προοδευτική σκλήρωση και δίνει συμπτωματική ανακούφιση σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Διαιτητική πρωτεΐνη και οστά

Η διαιτητική πρωτεΐνη επηρεάζει τα οστά με ποικίλους  τρόπους.  Τα οστά είναι ο πλέον πλούσιος σε πρωτεΐνη ιστός του σώματος.  Η διαιτητική πρωτεΐνη και τα απαραίτητα αμινοξέα της είναι απαραίτητα για την εκ νέου σύνθεση του πυρήνα (μήτρα) των οστών.  Εντούτοις η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ομοιόσταση του ασβεστίου.  Συγκεκριμένα ο διπλασιασμός της πρωτεϊνικής πρόσληψης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 50% αύξηση της απέκκρισης του ασβεστίου που σε συνδυασμό με την απουσία αύξησης της πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε απορρόφηση του  οστού και δυνητικά σε οστεοπόρωση.

Διαιτητική πρωτεΐνη και αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η αντικατάσταση ορισμένων διαιτητικών υδατανθράκων με πρωτεΐνη σε συνδυασμό με μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.  Η διαιτητική πρωτεΐνη για κάθε kcal ενεργειακής πρόσληψης ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στο αίσθημα κορεσμού από ότι οι υδατάνθρακες ή το λίπος.

 

 

 

 

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!