Σιφνέικη Ρεβιθάδα
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Μερίδες: 4-5
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Βάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να μουλιάζουν.
- Χύνετε το νερό και ρίχνετε τα ρεβίθια σε μία πήλινη γάστρα ή μία κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο με την προϋπόθεση ότι κλείνει καλά για να μη διαφεύγουν οι υδρατμοί.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και πιπέρι και νερό δύο δάκτυλα πάνω από τα ρεβίθια.
- Μαγειρεύετε για 4 ώρες στους 180 C στον αέρα.
- Εννοείται ότι θα πρέπει να ελέγχετε κατά διαστήματα το φαγητό καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
- Η Σιφνέικη Ρεβιθάδα σερβίρεται με μπόλικη σαλάτα και λίγο λευκό τυρί όπως είναι το κατίκι το οποίο έχει μόλις 12% λιπαρά.
Η Σίφνος είναι γνωστή για αρκετές εκλεκτές τοπικές συνταγές. Ανάμεσα σε αυτές, η απλή στην παρασκευή της μα πεντανόστιμη ρεβιθάδα, που παραδοσιακά φτιαχνόταν στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος με σκέπασμα, φτιαγμένο από ντόπιους αγγειοπλάστες και προορισμένο για την παρασκευή της φουρνιστής ρεβιθάδας). Εμείς μπορούμε να τη φτιάξουμε σε γάστρα, πήλινη ή άλλη, κατά προτίμηση με βαρύ καπάκι για να μη διαφεύγουν εύκολα οι υδρατμοί. Η Σιφνείκη ρεβιθάδα είναι ένα πιάτο παντός καιρού.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!