• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Σακχαρώδης διαβήτης – τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην εποχή μας ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς συνοδεύεται από πολλές και σοβαρές επιπλοκές και το σημαντικό είναι ότι στις πλείστες φορές η  εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου είναι ύπουλη και αθόρυβη.

Επειδή ακριβώς έχει καταστροφική επίδραση  στα αγγεία, οι επιπλοκές αφορούν σ’ όλο το σώμα (καρδιά, νεφρά, οφθαλμούς πόδια κλπ).

Συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αγνοούν τη σοβαρότητα της νόσου με αποτέλεσμα να βρίσκονται εξ απροόπτου από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μη αναστρέψιμες.  Ενώ μία μεγάλη μερίδα των  ανθρώπων που  πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν το γνωρίζουν, μη λαμβάνοντας έτσι την απαραίτητη θεραπεία.

Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδη διαβήτη.  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ ή διαβήτης των ενηλίκων και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή ινσουλινο-εξαρτώμενος ή παιδικός διαβήτης.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ συνήθως προσβάλλει τους ενήλικες. Στο διαβήτη ΙΙ υπάρχει κληρονομικότητα. Σ’ αυτή τη περίπτωση τα β-κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα) ή παράγουν ινσουλίνη απλά τα κύτταρα προβάλουν αντίσταση στη χρησιμοποίηση της ινσουλίνης (ινσουλινοαντίσταση). Προδιαθεσικός παράγοντας για τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Ο διαβήτης τύπου Ι κάνει την εμφάνιση του στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ινσουλίνη. Εδώ χορηγείται υποχρεωτικά ινσουλίνη.

Για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ, είναι απαραίτητο το άτομο να αλλάξει εντελώς τρόπο ζωή – να χάσει βάρος, να βελτιώσει τη διατροφή του και να βάλει στη ζωή του την άσκηση.  Συχνά, για τον έλεγχο του σακχάρου κρίνεται απαραίτητη η  χορήγηση φαρμάκων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να του χορηγηθεί ινσουλίνη.

Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές του ΣΔ:

  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια επιπλοκή από τα μάτια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση
  • Νεφρική νόσο
  • Νευροπάθεια (βλάβη του νευρικού συστήματος)
  • Καρδιαγγειακά  προβλήματα
  • Εγκεφαλικά προβλήματα
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης έχει συσχετισθεί με διάφορες επιπλοκές που αφορούν στον παιδί.

Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνει το άτομο έτσι ώστε  να λάβει τα κατάλληλα μέτρα:

  1. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c. Η τιμή της δείχνει που περίπου κυμαίνονται τα επίπεδα του σακχάρου κατά τους τρεις  τελευταίους μήνες. Η τιμή αυτή καλό είναι να βρίσκεται κάτω από 6%
  2. Σάκχαρο αίματος νηστείας: 65-110mg/dl
  3. Η κακή χοληστερόλη LDL πρέπει να διατηρείται κάτω από 100mg
  4. Η αρτηριακή πίεση να βρίσκεται πιο κάτω από 130/80mmHg.

Τι περισσότερες φορές οι άνθρωποι που διαπιστώνουν ότι πάσχουν από  σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ζωή τους  και να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητο να κάνουν άμεσα τις αλλαγές που αφορούν στο τρόπο ζωής τους και πόσο μάλλον ότι οι αλλαγές αυτές θα  πρέπει να είναι μόνιμες.

Αν το άτομο έχει κάποια δυσκολία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωή, καλό είναι να επισκεφθεί κάποιον ειδικό κλινικό διαιτολόγο, ο οποίος θα τον βοηθήσει δίνοντας του συμβουλές και συντάσσοντας του ένα ειδικό διαιτολόγιο το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες. Επίσης το άτομο δεν θα πρέπει να ξεχνά την άσκηση και να ακολουθεί γενικά τις οδηγίες που του δίνει ο γιατρός που τον παρακολουθεί.

Κωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος & Health Coach


Δείτε επίσης

  1. Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων και διαβήτης
  2. Προδιαβήτης γιατί πρέπει να μας ανησυχεί
  3. Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!