• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Ρεσβερατρόλη … ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό!

οφέλη της ρεσβερατρόλης

Σ΄αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα οφέλη της ρεσβερατρόλης.  Η ρεσβερατρόλη είναι μία φυτοχημική ουσία, η οποία παράγεται από τα φυτά.  Βρίσκεται σε αφθονία  στη σάρκα των κόκκινων σταφυλιών,   με αποτέλεσμα την   υψηλή  συγκέντρωση της στο κόκκινο κρασί και στους χυμούς των σταφυλιών. Η έντονη αναφορά που γίνεται τελευταία για το ρόλο της ρεσβερατρόλης  στην πρόληψη και θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία έχει ωθήσει πολλά άτομα να στραφούν προς τη λήψη συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης.  Πολλές είναι οι εταιρίες που  έχουν αναπτύξει είτε φαρμακευτικά σκευάσματα είτε  προϊόντα διατροφής. με βάση τη  ρεσβερατρόλη.  Έχει αναφερθεί ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να  μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και  πως στο μηχανισμό αυτό  μπορεί να οφείλονται πολλά από τα οφέλη της.

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό  παρατηρείται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να κάνουν ζημιά σε μεγαλομοριακές ενώσεις και να ενεργοποιήσουν  έναν αριθμό μεσολαβητών  φλεγμονής.  Η φλεγμονή  με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες που συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων.  Η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος είναι παραδείγματα ασθενειών που σχετίζονται  με τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν χρόνια φλεγμονή.

Μηχανισμοί δράσης – οφέλη της ρεσβερατρόλης

Οι μηχανισμοί δράσης της ρεσβερατρόλης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  τη δράση της ως αντιοξειδωτικό  έναντι των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, τη  χηλοποίηση βαρέων μετάλλων,  τη διαφοροποίηση ενζύμων,   την ενεργοποίηση οδών κυτταρικής διαφοροποίησης, και τις επιδράσεις στην έκφραση των γονιδίων.  Η ρεσβερατρόλη διακόπτει την αλληλουχία της φλεγμονής παρεμβαίνοντας σε διάφορες οδούς, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που καταλύεται  από το ένζυμο κυκλοξυγενάση κατά την οποία παράγονται  τα προφλεγμονώδη  εικοσανοειδή.

Ρεσβερατρόλη και Γαλλικό παράδοξο

Η ισχυριζόμενη συσχέτιση μεταξύ της ρεσβερατρόλης και του Γαλλικού παροδόξου έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να μελετηθεί η δυνατότητα που μπορεί να έχει η ρεσβερατρόλη στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.  Ένας αριθμός δημοσιευμένων ανασκοπήσεων έχουν συνοψίσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, χυμών σταφυλιού  και άλλων προϊόντων σταφυλιού και των φυσιολογικών παραγόντων που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της αιματικής ροής, μείωσης του οξειδωτικού στρες  και μείωσης της φλεγμονής.

Ρεσβερατρόλη και καρκίνος

Η ρεσβερατρόλη εκτός από τη θετική της δράση στη καρδιαγγειακή λειτουργία φαίνεται να έχει θετική επίδραση και σε διάφορες άλλες καταστάσεις  όπως ο καρκίνος.  Η αντικαρκινική  της δράση είναι κυρίως λόγω της επαγωγής της απόπτωσις των καρκινικών κυττάρων.  Αυτό επιτυγχάνεται  μέσω διαφόρων οδών και της αλλαγής που επιφέρει η ρεσβερατρόλη στην έκφραση των γονιδίων.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη  μείωση της εμφάνισης και της εξέλιξης  του όγκου.  Η ρεσβερατρόλη, μπλοκάρει την ανάπτυξη  των λεμφοκυττάρων και επίσης αυξάνει το ρυθμό θανάτού τους.   Επίσης φαίνεται να ενισχύει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας.

Περιορισμένα δεδομένα σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη είναι φαρμακολογικά αρκετά ασφαλής.  Επί του παρόντος, τα δομικά ανάλογά της ρεσβερατρόλης με βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα επιδιώκονται ως πιθανοί θεραπευτικοί παράγοντες για τον καρκίνο.

Κωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach

Βιβλιογραφία:

Anticancer Research, International journal of cancer research and treatment,  Vol 24,  Sept-Oct. 2004 Role of Resveratrol in Prevention and Therapy of Cancer: Preclinical and Clinical Studies, BHARAT B. AGGARWA and others.

Nutrition in Clinical Practice, Vol 26, No.6, Dec. 2011, Red Wine, Grapes and better health-Resveratrol, Gerant E. Mullin

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!