• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

7 τρόποι να ηρεμήσετε τις στομαχικές διαταραχές

Στομαχικές διαταραχές

Στομαχικές διαταραχές

Μπορεί να έχετε μόλις φάει ή να τελειώσατε το γεύμα σας,  πριν μία ώρα ή και  περισσότερο και ακόμη να νιώθετε μία αναστάτωση στο στομάχι σας. Νιώθετε φουσκωμένοι και καθόλου άνετα ή  μπορεί να  υπάρχει μία αίσθηση καύσου.  Μπορεί να έχετε ναυτία και τάση για έμετο. Σ αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιμετωπίζετε κάποια στομαχική διαταραχή  ή δυσπεψία.

Εάν δεν υφίσταται κάποια γνωστή ιατρική αιτιολογία για τα συμπτώματά σας,  ο θεράπων ιατρός σας θα  ονομάσει την κατάσταση «δυσπεψία» ή «διαταραχή της πέψης.”

Ο ιατρικός όρος για το επίμονο άνω κοιλιακό άλγος ή δυσφορία χωρίς να υπάρχει καμία διαγνωσμένη  ιατρική αιτιολογία είναι «λειτουργική δυσπεψία». Η κατανάλωση φαγητού  συχνά προκαλεί συμπτώματα  λειτουργικής δυσπεψίας.  Μερικές φορές η δυσφορία αρχίζει κατά τη διάρκεια του γεύματος,  ενώ  άλλες φορές περίπου μισή ώρα αργότερα. Τείνει να έρχεται και να φεύγει με ένταση,  σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών. Το πρόβλημα με τη λειτουργική δυσπεψία  είναι ότι κατά την ιατρική εξέταση δεν  διαγιγνώσκεται κάποια φυσιολογική ή ανατομική αιτιολογία.

Εάν πάσχετε από λειτουργική δυσπεψία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε  μόνοι. Εμφανίζεται περίπου στο 25% του πληθυσμού και αφορά  εξίσου και τα δύο φύλα.  Ενώ, όπως προανέφερα είναι  απογοητευτικό το γεγονός ότι η αιτιολογία της λειτουργικής δυσπεψίας  παραμένει άγνωστη. Επίσης είναι ακόμη πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν  μερικές απλές πρακτικές που  μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να βοηθηθείτε και κάπως να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

  1. Αποφύγετε τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι σας προκαλούν συμπτώματα (συνήθως λιπαρά, καυτερά, σάλτσες)
  2. Καταναλώνετε μικρές μερίδες φαγητού και  αποφύγετε να τρώτε πολύ μεγάλες ποσότητες.   Με λίγα λόγια υιοθετήστε τα μικρά και συχνά γεύματα.
  3. Ακόμη  βεβαιωθείτε ότι μασάτε αργά και πολύ καλά την τροφή σας.
  4. Αποφύγετε δραστηριότητες και συνήθειες, που έχουν ως αποτέλεσμα να “καταπίνετε “υπερβολικό αέρα, όπως γίνεται με το κάπνισμα ή όταν τρώτε γρήγορα ή  όταν μασάτε τσίχλα αλλά και όταν  καταναλώνετε ανθρακούχα ποτά.
  5. Μειώστε το στρες. Δοκιμάστε θεραπείες χαλάρωσης,
  6. Η αερόβια άσκηση 3-5 φορές τη βδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά μην ασκήστε αμέσως μετά το φαγητό.
  7. Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά.
  8. Αφήστε να περνάνε τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα που θα φάτε μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσετε.
  9. Κρατήστε το βάρος σας μέσα στις φυσιολογικές τιμές.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!