• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Σωματικό βάρος και κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και αν έχετε ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο («μίνι-εγκεφαλικό») μπορείτε να λάβετε μέτρα έτσι ώστε να προλάβετε ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο έλεγχος του σωματικού σας βάρους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο. Τα περιττά κιλά «ζορίζουν» ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως σε υψηλή  αρτηριακή πίεση, διαβήτη,  υψηλή χοληστερόλη, και αποφρακτική άπνοια ύπνου.  Παρόλα αυτά χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού σωματικού σας βάρους μπορείτε να μειώσετε τόσο την αρτηριακή σας πίεση όσο και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φυσικά, θα πρέπει να διατηρήσετε τη χαμένη απώλεια βάρους όχι μόνο για όσο χρονικό διάστημα ακολουθείτε κάποια διατροφή. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το βάρος σας και  να το κρατήσετε μακριά σας:

Κινηθείτε περισσότερο: Η οργανωμένη άσκηση είναι ένας προφανής τρόπος για να “κάψετε” θερμίδες. Εντούτοις, μια άλλη προσέγγιση είναι να αυξήσετε την καθημερινή σας δραστηριότητα, όπου και όποτε μπορείτε π.χ. καθώς μιλάτε στο τηλέφωνο μπορείτε να  αξιοποιήσετε το χρόνο σας περπατώντας αντί να κάθεστε ή να στέκεστε ακίνητοι, επίσης προτιμήστε τις σκάλες από το ασανσέρ κ.λπ.

Αποφύγετε τις υγρές θερμίδες: Οι σόδες, τα αναψυκτικά, οι καφέδες τύπου latte, τα αθλητικά ποτά, τα ενεργειακά ποτά, ακόμη και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων περιέχουν περιττές θερμίδες.  Το χειρότερο είναι ότι στην  περίπτωση των υγρών θερμίδων το αίσθημα κορεσμού καθυστερεί να κάνει την εμφάνισή του με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να έχετε υπερ-καταναλώσει τα συγκεκριμένα ροφήματα και να έχετε προσλάβει πολλές επιπλέον θερμίδες.  Αντ’ αυτού, δοκιμάστε κακάο, καφέ ή τσάι, χωρίς ζάχαρη ή με 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή ή μαύρη ή μέλι, μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το νερό σας (ανθρακούχο ή μεταλλικό) με μία  φέτα από λεμόνι,  λάιμ ή/ και δυόσμο.

Καταναλώστε περισσότερα ανεπεξέργαστα προϊόντα: Εάν καταναλώνετε περισσότερα  μη επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως – θα νιώθετε μεγαλύτερη πληρότητα μεταξύ των γευμάτων (δεν θα πεινάτε) καθώς ο χρόνος πέψης των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερος.  Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και τείνουν να είναι φτωχότερα σε αλάτι, κάτι το οποίο είναι επίσης ευεργετικό για την  πίεση του αίματός σας.

 Βρείτε πιο υγιεινά σνακ: Η ώρα του σνακ για πολλούς ανθρώπους αποτελεί πονοκέφαλο και τις περισσότερες φορές υποκύπτουν σε πειρασμούς. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματά σας, φτάνει να τα έχετε οργανώσει σωστά. Δοκιμάστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη), ωμούς ξηρούς καρπούς (προσοχή όμως στην ποσότητα), λίγο τυρί όπως ανθότυρο με 1-2 φρυγανιές ολικής αλέσεως, γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή ξηρούς καρπούς, αραβική πίτα ολικής αλέσεως με τυρί και λαχανικά κ.λπ. Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές και ποικίλες εναλλακτικές για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ που όμως δεν σας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!