Σύσταση τροφίμων
Όλες οι ομάδες τροφίμων έχουν τη δική τους θρεπτική αξία. Τα τρόφιμα αποτελούνται από διάφορα βιοχημικά συστατικά, τα οποία προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες. Τα συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι κυρίως χρήσιμα για τον άνθρωπο, παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρχουν και κάποια τοξικά συστατικά.
Τα συστατικά των τροφίμων ανήκουν σε τρεις κύριες ομάδες: τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα παράγωγά τους. Επιπλέον στα τρόφιμα υπάρχουν σε μικρές αναλογίες μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και ομάδες οργανικών ενώσεων, όπως βιταμίνες, ένζυμα, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και νερό.
Η σύσταση των τροφίμων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται τα διάφορα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα, κάνει το κάθε τρόφιμο μοναδικό όσον αφορά στη δομή, υφή, χρώμα, άρωμα και τη θρεπτική του αξία.
Ορισμένα τρόφιμα προκειμένου να καταναλωθούν υφίστανται κάποια επεξεργασία. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων μπορεί να προστίθενται σε αυτά διάφορα συστατικά (φυσικά ή συνθετικά). Αυτό έχει ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της θρεπτικής αξίας, του χρόνου ζωής των τροφίμων, αλλά και να προσδώσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα τρόφιμα. Τέτοια συστατικά είναι διάφοροι γαλακτοματοποιητές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, αρωματικές ύλες κλπ.
Τα διάφορα συστατικά των τροφίμων έχουν τόσο θρεπτική αξία όσο και λειτουργικές – φυσικοχημικές ιδιότητες οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στην τεχνολογία των τροφίμων. Για το λόγο αυτό διάφορα θρεπτικά συστατικά είθισται να απομονώνονται από τα διάφορα τρόφιμα και να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων τροφίμων.
Κύρια θρεπτικά συστατικά των τυπικών τροφίμων
-
- Νερό
- Υδατάνθρακες
- Πρωτεΐνες
- Λίπη
- Ανόργανα στοιχεία
- Βιταμίνες