• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Το γιαούρτι ή η γιαούρτι αποτελεί, ιδίως για εμάς τους ‘Ελληνες ένα τρόφιμο της καθημερινότητας μας

Kατ΄αρχάς , όπως όλοι γνωρίζουμε το γιαούρτι είναι ζυμούμενο προϊόν και προέρχεται από το γάλα. Έτσι,  καταναλώνοντας  γιαούρτι λαμβάνετε ζωική πρωτεΐνη, καθώς και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά  που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη Β-2, βιταμίνη Β-12, κάλιο και μαγνήσιο.

Μία από τις λέξεις που ακούμε όλο και περισσότερο σχετικά με το γιαούρτι είναι η λέξη «προβιοτικά». Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που βρίσκονται στο γαστρεντερικό  σύστημα.  Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος (χρειάζονται να γίνουν περισσότερες έρευνες)

Παρακάτω αναφέρονται έξι πιθανά οφέλη για την υγεία σας, εάν καταναλώνετε κάποια ποσότητα γιαουρτιού σε καθημερινή βάση.
1.Το γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει το έντερο.  

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων  μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων:

  • Δυσανεξία στη λακτόζη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Προσβολή από το βακτήριο του πυλωρού

Τα οφέλη πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλονται σε:  αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, στο  χρόνο που κάνουν τα τρόφιμα να περάσουν διαμέσου του εντέρου, και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Σε μια μελέτη, βρέθηκε ότι το είδος της διάρροιας που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα μετά από λήψη αντιβιοτικών  φαρμάκων  βελτιώθηκε  όταν οι συμμετέχοντες έπιναν ένα ποτό το οποίο περιείχε  τρία συγκεκριμένα προβιοτικά (L. casei, L. bulgaricus και S. thermophilus).

2.  Μερικά στελέχη προβιοτικών  μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ  υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουμε για τη σχέση προβιοτικών και ανοσοποιητικού συστήματος, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα.

 Ένα άρθρο ανασκόπησης προτείνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στις  φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου,  αλλάζοντας την εντερική μικροχλωρίδα και  μειώνοντας την  απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά μπορεί να ενισχύσουν την αντοχή του οργανισμού και την ανάρρωση  από τη μόλυνση. Σε έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάρκεια όλων των ασθενειών ήταν σημαντικά μικρότερη στην ομάδα που κατανάλωνε ένα συγκεκριμένο προβιοτικό που βρίσκονται στο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Ανέφεραν μια πιθανή μείωση 20% στη διάρκεια των λοιμώξεων που εμφανίζονται  το χειμώνα (συμπεριλαμβανομένων γαστρεντερικών και αναπνευστικών λοιμώξεων.

3.  Γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από κολπικές μολύνσεις από Candida,  οι οποίες είναι  ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες με διαβήτη.
4.  Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, και τα μικροθρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη σημασία είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.  Το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οστική μάζα σε άτομα όλων των ηλικιών, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα σταθερά.

5: Γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

Μια μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από 5.000 απόφοιτους πανεπιστημίου στην Ισπανία για δύο περίπου χρόνια, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κίνδυνου  υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όπως λέει σε συνέντευξη του ο Alvaro Alonso, MD, PhD, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ,. “Παρατηρήσαμε μια μείωση κατά  50% του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα (ή περισσότερα), σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καμία πρόσληψη.,

6:  Το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει στο να  αισθάνεστε χορτάτοι και έτσι να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>