• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το μαγνήσιο

Μαγνήσιο

Όλα για το μαγνήσιο

Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει 20-30γρ. μαγνησίου. Από αυτά το 60% βρίσκεται στα οστά, το 2% στα υγρά του σώματος και το υπόλοιπο στους μαλακούς ιστούς. Το σώμα  χρειάζεται το μαγνήσιο για να φέρει εις πέρας πολλές ζωτικές λειτουργίες καθώς αυτό εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις.

Δράσεις του μαγνησίου

Οι μύες χρειάζονται το μαγνήσιο για τη σύσπαση τους,  ενώ τα νεύρα το απαιτούν για να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα.  Επίσης  διατηρεί το ρυθμό της καρδιάς σταθερό και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό.

Πηγές μαγνησίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.

Σχετικά με τα συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα μαγνησίου ορισμένες φορές πλασάροντας ως τα «super χάπια», τα οποία μπορούν να διορθώσουν μία σειρά παθήσεων όπως μυϊκές κράμπες, προβλήματα μειωμένης ενέργειας, καθώς και προβλήματα ύπνου.  

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα περισσότερα ενήλικα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν λαμβάνουν μέσα από την διατροφή τους την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου.  Παρόλα αυτά ο Dr. Bruce Bistrian, επικεφαλής του τμήματος κλινικής διατροφής του Ιατρικού Κέντρου  Beth Israel Deaconess  και καθηγητής Ιατρικής στο  Harvard Medical School, υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πολύ σπάνια.  Όπως ο ίδιος εξηγεί “τα νεφρά έχουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να μειώνουν την απώλεια μαγνησίου δια μέσου των  ούρων και για το λόγο αυτό επιτυγχάνουν να διατηρούν την ισορροπία του μαγνησίου στον οργανισμό μας,  σε μία ευρεία ποικιλία προσλήψεων.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμα για  τα άτομα που έχουν προβλήματα στην απορρόφηση του μαγνησίου από την διατροφή.  Συγκεκριμένα σε  άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανοχή στην γλουτένη) , νεφρικά προβλήματα, αλκοολικούς ή χρόνια προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα.  Ορισμένα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διουρητικών και αντιβιοτικών μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με την απορρόφηση του μαγνησίου, κάνοντας έτσι τα συμπληρώματα μαγνησίου απαραίτητα.

Τώρα όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να  βελτιώσουν θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τον ύπνο και τους σωματικούς πόνους ο Dr. Bistrian υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι να συμπληρώματα μαγνησίου είναι αποτελεσματικά για τα συγκεκριμένα συμπτώματα».

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ζητήστε από τον γιατρό σας, να σας γράψει μία εξέταση αίματος.  Για να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας,  είναι καλύτερα να το προσλαμβάνετε μέσα από τη διατροφή σας. Ιδιαίτερα από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια. 

Η συνιστώμενη ημερησία πρόσληψη μαγνησίου (RDA) από τα τρόφιμα  είναι 420mg/ημέρα για τους ενήλικες άνδρες, 320mg/ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες και  80-130mg/ημέρα για τα  παιδιά. Το RDA για τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι 350mg /ημέρα για άνδρες και γυναίκες.

 

Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο

30γρ. ψημένα αμύγδαλα

½ κούπα κατεψυγμένο σπανάκι (ψημένο)

¾ της κούπας δημητριακά ολικής

1 μέτρια ψητή πατάτα με την φλούδα

½ κούπα κονσερβοποιημένα κόκκινα φασόλια

 

80 mg

78 mg

64 mg

48 mg

35 mg

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!