Μπορεί κάποιο άτομο να παρατείνει τη ζωή του ή να τη βελτιοποιήσει κάνοντας εξυπνότερες διατροφικές επιλογές; Η απάντηση είναι Ναι! Η αλήθεια είναι ότι οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος είναι πολλοί. Παρόλα αυτά, το να ακολουθεί κάποιος έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, παραμένοντας δραστήριος και έχοντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτική αξία, είναι κάτι που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Επίσης είναι πιθανόν να κρατήσει μακριά του ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Τέτοιες ασθένειες είναι η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η άνοια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι ανάγκες του σε θερμίδες μειώνονται. Κάτι τέτοιο, κάνει ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη για υιοθέτηση μίας διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα φτωχότερης σε θερμίδες. Μία τέτοια διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης. Παράλληλα απαιτείται μία διατροφή φτωχή σε παχιά τυριά, γλυκά, αναψυκτικά, γρήγορο φαγητό κλπ.
Αντιγηραντικά τρόφιμα
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα όπως τα παρακάτω, τα οποία τα αποκαλούμε αντιγηραντικά. Τα τρόφιμα αυτά είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε θρεπτική αξία και αντιοξειδωτικά. Εντάσσοντάς τα λοιπόν στη διατροφή σας θα λάβετε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ελαιόλαδο
Η μελέτη των 7 χωρών ανέδειξε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου είναι κατά πολύ «υπεύθυνα» για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων στο νησί της Κρήτης. Επιπλέον είναι πια γνωστό ότι το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, εξαιρετικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Γιαούρτι
Το 1970 φημολογείτο ότι στη Σοβιετική Γεωργία υπήρχαν περισσότεροι κατά κεφαλήν αιωνόβιοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τότε αναφορές υποστήριζαν ότι το μυστικό της μακροζωίας τους ήταν το γιαούρτι, το οποίο αποτελούσε βασικό τρόφιμο στη διατροφής τους. Ενώ η επίδραση του γιαουρτιού στη γήρανση δεν έχει αποδειχθεί άμεσα, το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης περιέχει «καλά» βακτηρίου τα οποία βοηθάνε στην καλή υγεία του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία.
Ψάρι
Τριάντα χρόνια πριν, ερευνητές άρχισαν να μελετάνε τους Εσκιμώους της Αλάσκας οι οποίοι όπως παρατηρήθηκε δεν παρουσίαζαν καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο λόγος, όπως έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες είναι η τεράστια ποσότητα ψαριών που καταναλώνουν. Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κακαό
Τα άτομα της φυλής Κuna που ζουν στα νησιά San Blas στις ακτές του Παναμά φαίνεται να έχουν συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων 9 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τους Παναμέζους που ζουν στον Παναμά. Ο λόγος; H κατανάλωση ποτών πλούσιων σε μεγάλες ποσότητες κακάο. Τρόφιμο ασυνήθιστα πλούσιο σε φλαβονόλες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε μέσα από έρευνες βοηθάνε στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Ως γνωστό η διατήρηση της καλής κατάστασης των αγγείων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη ΙΙ, παθήσεις των νεφρών και άνοια.
Ξηροί καρποί
Στα αντιγηραντικά τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ωμοί ξηροί καρποί. Μελέτες της έβδομης ημέρας των Αντβεντιστών (Studies of Seventh-Day Adventists ), θρησκευτική αίρεση που δίνει έμφαση στον υγιεινό τρόπο ζωής και στη χορτοφαγική δίαιτα, έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς κερδίζουν κατά μέσο όρο δυόμιση χρόνια ζωής. Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, προσφέροντας έτσι οφέλη παρόμοια με αυτά του ελαιολάδου. Επίσης αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών συμπεριλαμβανομένου και αντιοξειδωτικών.
Κόκκινο κρασί
Και όμως και το κόκκινο κρασί, πάντα με μέτρο φυσικά, ανήκει στα αντιγηραντικά τρόφιμα. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ουσία στην οποία μπορεί να οφείλονται τα οφέλη του κρασιού. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα μπορεί να ενεργοποιεί γονίδια που επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων.
Μύρτιλλα
Σε μία μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 1999, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA), χορηγούσαν σε ποντίκια εκχυλίσματα μύρτιλου για χρονική περίοδο που στην ζωή των ποντικών ισοδυναμεί με 10 ανθρώπινα χρόνια. Τα συγκεκριμένα ποντίκια υπερείχαν σε δοκιμασίες ισορροπίας και συντονισμού σε σχέση με τα ποντίκια που η διατροφή τους δεν περιλάμβανε εκχυλίσματα μύρτιλου όταν αυτά έφθαναν σε προχωρημένη ηλικία. Ουσίες που βρίσκονται στα μύρτιλλα καθώς και σε άλλα φρούτα της ίδια οικογένειας, περιορίζουν τις φλεγμονές και τις οξειδωτικές αλλοιώσεις που συνδέονται με την απώλεια μνήμης και τις κινητικές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach
Δείτε επίσης:
- Η διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος
- Ρεσβερατρόλη … ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό!
- Ελεύθερες ρίζες – αντιοξειδωτικά