• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Διαχείριση σωματικού βάρους

Διαχείριση σωματικού βάρους

Διαχείριση σωματικού βάρους

Παχυσαρκία | Υπέρβαρο | Διατήρηση σωματικού βάρους | Πρόσληψη σωματικού βάρους

Όπως όλοι γνωρίζετε η διαχείριση του σωματικού βάρους (απώλεια και διατήρησή του), είναι κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς ανθρώπους.  Ο σημερινός άνθρωπος πρέπει να το παραδεχθούμε είναι πιο παχύσαρκος από ποτέ. Και αυτό μοιάζει κωμικοτραγικό καθώς ζούμε σε μία εποχή που υπάρχουν πληθώρα “αδυνατιστικών” σκευασμάτων,   “μαγικών λύσεων”, light προϊόντων, διαιτολόγων κλπ.

Βέβαια από την άλλη υπάρχει μία άλλη βιομηχανία που φαίνεται να προωθεί την παχυσαρκία.  Ρίξτε μία ματιά γύρω σας και θα καταλάβετε (αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, γρήγορο φαγητό κλπ).  Δυστυχώς ο σημερινός άνθρωπος φαίνεται να έχει εθιστεί σε όλα αυτά και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσει την κατανάλωσή τους.

Βέβαια και εμείς οι διαιτολόγοι, ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι της παλαιότερης γενιάς, έχουμε βάλει το χεράκι μας σ’ αυτήν την κατάσταση.  Αυτό γίνεται μέσα από τη δημιουργία εξαιρετικά στερητικών και περίεργων διαιτολογίων.  Τα διαιτολόγια αυτά σαφώς και δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.  Έτσι δεν μπορούν να γίνουν συνήθεια για τον άνθρωπο που θέλει αφενός να απαλλαγεί από το περιττό βάρος που έχει και αφετέρου να  διατηρήσει ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Αντ’  αυτού είχε δημιουργηθεί ένας μύθος, ο οποίος δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει ότι  ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΛΑ και ότι υπάρχουν “ΚΑΚΑ” και “ΚΑΛΑ” τρόφιμα. Μεγάλο λάθος.  Η αλήθεια βρίσκεται στην ισορροπία.  Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να τα τρώμε συχνά – καθημερινά και τρόφιμα που σαφώς δεν μπορούμε να τα τρώμε συχνά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται.

 

Τι απαιτείται για τη σωστή διαχείριση του σωματικού βάρους

 

Η σωστή διαχείριση του σωματικού βάρους απαιτεί τόσο συνειδητοποίηση  της παρούσας κατάστασης του ατόμου όσον αφορά στο βάρος του, αλλά και των παραγόντων που οδήγησαν σ΄ αυτήν την κατάσταση.  Χωρίς να υπάρξει συνειδητοποίηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.  Επίσης,  είναι απαραίτητο να καταλάβει κάποιος,   ότι  αυτό που πραγματικά θα τον βοηθήσει,  είναι να ισορροπήσει τη σχέση που έχει με το φαγητό.  Η αρχή  γίνεται πάντα βάζοντας  μικρούς, ρεαλιστικούς και μακροπρόθεσμους στόχους.

Ενδεχομένως πολλοί από εσάς από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας, ασχολείστε με τα κιλά σας.  Σε πολλούς  ενδεχομένως να  έχει γίνει εμμονή, με αποτέλεσμα να έχετε μπει σε ένα φαύλο κύκλο.

Πολλοί ψάχνετε για μαγικές δίαιτες, μαγικές συνταγές, γρήγορες λύσεις.  Σίγουρα όπως έχετε καταλάβει από τη μέχρι τώρα πορεία σας,  κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, τουλάχιστον ως προς τη συντήρηση των κιλών που χάθηκαν.

Χρειάζεται απλά να συνειδητοποιήσετε  τη σχέση που έχετε αποκτήσει με το φαγητό στη διάρκεια των χρόνων.  Που σας έχει οδηγήσει αυτή η σχέση  και να δουλέψετε για την αλλαγή της.

Η αλλαγή αυτή, θα πρέπει να είναι σταδιακή.  Κάντε μικρά, σταθερά βήματα και  μικρές καθημερινές αλλαγές.

 

Εάν αντιμετωπίζετε θέμα με τη διαχείριση του σωματικού σας βάρους, θα χαρώ να σας βοηθήσω.

 

Κρήνη Κωνσταντίνου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life coach