• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

5 τρόποι να προστατεύσετε τα οστά σας

Προστατεύστε τα οστά σας

Προστατεύστε τα οστά σας

Η καλύτερη πρόληψη για την αντιμετώπιση της φθοράς των οστών και την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, θα πρέπει να  αρχίζει νωρίς.  Συγκεκριμένα κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής. Σ’ αυτό το διάστημα οι  περισσότεροι από εμάς  μπορούμε να επηρεάσουμε τη  μέγιστη οστική μας πυκνότητα.  Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ικανοποιητικής πρόσληψης  ασβεστίου και βιταμίνης D αλλά και  εφαρμόζοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών.   Εάν είστε άνω των 20 ετών δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε.  Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε συνήθειες που προστατεύουν τα οστά σας από την φθορά.  Προστατεύστε λοιπόν τα οστά σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Πως μπορείτε να ενισχύσετε την οστική σας μάζα

Αν είστε άνδρας ηλικίας κάτω των 65 ή προεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, αυτές οι  πέντε στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αντοχή των οστών σας και να τα προστατεύσετε  από την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

1. Παρακολουθήστε τη διατροφή σας

Καταναλώστε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D ιδανικά μέσω των τροφίμων που τρώτε.  Παρά το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός άλλων τροφίμων, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.  Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά παρέχουν άλλα μέταλλα τα οποία είναι επίσης μεγίστης σημασίας για την υγεία των οστών, όπως  το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

2. Διατηρείτε ένα σωστό βάρος

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες.  Η έμμηνος ρύσης συχνά σταματάει σε γυναίκες που είναι ελλιποβαρής εξαιτίας της κακής-φτωχής διατροφής ή της υπερβολικής άσκησης. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά για να στηρίξουν την ανάπτυξη των οστών.

3. Μην καπνίζετε  και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

 Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τείνουν να  μειώνουν την οστική  μάζα. Προστατεύστε τα οστά σας μέσα από τον έλεγχο αυτών των δύο συνηθειών.

4.  Κάντε άσκηση

Βεβαιωθείτε ότι προπονήσεις σας περιλαμβάνουν ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σας. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, ο χορός, ή το στεπ-αερόμπικ  μπορεί να προστατεύσουν τα οστά σας.  Επίσης, συμπεριλάβετε  ασκήσεις ενδυνάμωσης, ως μέρος της άσκησης σας.

5. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους  δικούς σας παράγοντες κινδύνου

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (όπως η κοιλιοκάκη) και ορισμένα φάρμακα (στεροειδή και άλλα) μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε οστεοπόρωση. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να εφαρμόσετε την κατάλληλη στρατηγική πρόληψης που αφορά στους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.

Σημαντικό: Εδώ θα πρέπει να πω ότι το να εμφανίσει κάποιο άτομο οστεοπόρωση δεν οφείλετε μόνο στον τρόπο ζωής του αλλά και σε κληρονομικούς  παράγοντες καθώς και στην ικανότητα του κάθε ατόμου να απορροφά και να χρησιμοποιεί το ασβέστιο.

Πηγή Harvard Medical School

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!