Φακές με λαχανικά και κρασί
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Μερίδες: 5-6
- 1/2 κιλό φακές
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 καρότα
- 3 ντομάτες μέτριες περασμένες στο multi
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
- Μαϊντανό
- Νερό, αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές μέσα σε ένα τρυπητό.
- Τις βράζεται για περίπου μισή ώρα και τις σουρώνετε.
- Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε λίγο τα κρεμμύδια και το σκόρδο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε για 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί.
- Ακολούθως προσθέστε τις ντομάτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα καρότα και ανακατεύετε.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέστε λίγο ζεστό νερό εάν χρειάζεται και συνεχίστε το βράσιμο για περίπου 1/2 ώρα ακόμη.
- Λίγο πριν το τέλος προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Οι φακές με λαχανικά και κρασί είναι έτοιμες.
Σημαντικά: Είναι από τα σπουδαιότερα μέλη της οικογένειας των οσπρίων. Αρχικά, θεωρείτο το φαγητό των φτωχών. Αργότερα αποδείχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.