• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Γρανίτα καρπούζι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Μερίδες: 6
  • 500γρ. καρπούζι (χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια)
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή ή μαύρη
  • 50ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  1. Για τη γρανίτα καρπούζι αρχικά θα ετοιμάσουμε το σιρόπι  μας.
  2. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βάζουμε στη  φωτιά για να βράσουν και ανακατεύουμε.
  3. Μόλις το σιρόπι φθάσει στο σημείο βρασμού το αφήνουμε να συνεχίζει να βράζει  για περίπου μισό λεπτό.
  4. Στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη  φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Ακολούθως κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια το βάζουμε στο blender και προσθέτουμε το κρύο σιρόπι.
  6. Στη συνέχεια πολτοποιούμε το μείγμα και  το μοιράζουμε σε παγοθήκες, τις οποίες τις τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  7. Αφού το μείγμα μετατραπεί σε παγάκια ετοιμάζουμε τη γρανίτα προσθέτοντας τα παγάκια στο blender και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν χιόνι.
  8. Γεμίζουμε τα ποτήρια μας και απολαμβάνουμε μία υπέροχη χωρίς ιδιαίτερες θερμίδες γρανίτα καρπούζι.

Γνωρίζατε ότι …..

Το καρπούζι περιέχει μόλις 30,4 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και περιέχει φυσικά σάκχαρα  σε ποσοστό περίπου 6% και νερό περίπου 91% κατά βάρος.  Επίσης είναι ελαφρώς διουρητικό και πλούσιο σε βιταμίνη C,  καροτινοειδή και λυκοπένιο.  Ακόμη περιέχει μεγάλο ποσοστό του αμινοξέως κιτρουλίνη.  Έπειτα από την κατανάλωση αρκετής ποσότητας καρπουζιού μπορεί να παρατηρηθεί   υψηλή συγκέντρωση του συγκεκριμένου αμινοξέως  στο αίμα.  Κάτι τέτοιο μπορεί εσφαλμένα να αποδοθεί σε κιτρουλιναιμία ή σε άλλες διαταραχές του κύκλου της ουρίας.  Τέλος σχετικά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υπέρταση. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Κρήνη Κωνσταντίνου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!