• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πως να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας χωρίς να χάνουν τη θρεπτική τους αξία

λαχανικά

 

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της καθημερινής πρόσληψης 5-9 μερίδων  φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.  Παρόλα αυτά είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά σας ή αυτά χάνονται κατά το μαγείρεμα.;

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το βράσιμο των λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μειώνει σημαντικά τις αντικαρκινικές ιδιότητες τους.  Κατά τη διάρκεια του βρασμού παρατηρείται καταστροφή της δραστικής αντικαρκινικής ουσίας Γλυκοζινόλης που βρίσκεται στα εν λόγω λαχανικά. Η Γλυκοζινόλη είναι μια σημαντική ουσία που μετατρέπεται στον οργανισμό στην αντικαρκινική χημική ένωση ισοθειοκυανική και φαίνεται ότι βοηθά  στην απομάκρυνση από το ανθρώπινο σώμα ουσιών που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου. Όταν τα σταυρανθή λαχανικά βράζονται,, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σημαντικής ένωσης καταστρέφεται μαζί με τις προστατευτικές αντικαρκινικές  ιδιότητες τους.

Χάνονται όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τα λαχανικά μας, όταν αυτά βράζονται;

Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σχετικά με αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι όταν βράζονται τα λαχανικά μια σημαντική ποσότητα βιταμινών φεύγει στο νερό μέσα στο οποίο βράζονται.   Η ένταση του φαινομένου αυτού ποικίλει ανάλογα με το πόσο νερό χρησιμοποιείται κατά το βράσιμο καθώς και το χρόνο που βράζονται τα λαχανικά. Φαίνεται απογοητευτικό να καταναλώνετε τα λαχανικά σας, όπως συνιστάται και να μην λαμβάνετε τις αντικαρκινικές ουσίες και βιταμίνες που βρίσκονται σ’αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διατηρήσετε τόσο τις αντικαρκινικές ουσίες όσο και τις βιταμίνες των λαχανικών σας;

Η λύση βρίσκεται στην επιλογή του σωστού τρόπου μαγειρέματος των λαχανικών σας.  Ίσως η καλύτερη μέθοδος παρασκευής των λαχανικών σας προκειμένου να διατηρήσουν τόσο τις βιταμίνες τους,  όσο  και τις αντικαρκινικές τους  ιδιότητες  είναι η μέθοδος του ατμού. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ατμού τα λαχανικά σας μαγειρεύονται πάνω από το βραστό νερό, χωρίς να έρχεται το νερό σε άμεση επαφή με τα λαχανικά.

Αν δεν έχετε ατμομάγειρα, μπορείτε να δοκιμάσετε το σοτάρισμα (γρήγορο πέρασμα των λαχανικών σε πολύ μικρή ποσότητα ελαιολάδου) ή τα μικροκύματα, δεδομένου ότι η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος, είχαν μικρή επίδραση στα λαχανικά που μελέτησαν.

Αν επιλέξετε τα μικροκύματα για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, χρησιμοποιήστε λίγο νερό και όσο γίνεται μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια των βιταμινών.  Επίσης, καλό είναι  πριν το μαγείρεμα να τεμαχίσετε τα λαχανικά σας σε  μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε να μειωθεί η εκτεθείσα επιφάνεια τους στο ζεστό νερό.

Τώρα που γνωρίζετε  πώς να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας προκειμένου να λάβετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία σας, γιατί να μην  ετοιμάσετε στο επόμενο γεύμα σας κάποια λαχανικά στον ατμό.  Θα είναι νόστιμα και πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες.

*Προσωπικά δεν έχω ατμο-μάγειρα αλλά μαγειρεύω στον ατμό, πως;; Παίρνω μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους την  οποία γεμίζω μέχρι το 1/2 με νερό από πάνω βάζω ένα σουρωτήρι, ρίχνω στο σουρωτήρι τα λαχανικά μου και όχι μόνο και  καλύπτω από πάνω το σουρωτήρι με ένα πιάτο ή με το καπάκι τις κατσαρόλα.

Επίσης δεν χρησιμοποιώ τα μικροκύματα αν και όπως υποστηρίζεται το είδος ακτινοβολίας τους  δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X,  οι οποίες είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές μεταλλάξεις, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τον φυσικό δρ. Στέφανο Tσιτομενέα, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!