Συχνά ακούμε για την ευεργετική επίδραση των ξηρών καρπών στην υγείας μας. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στα οφέλη που έχουν τα καρύδια στην υγείας μας, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές μελέτες.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια μπορεί να είναι μία σπουδαία επιλογή στη διατροφή μας. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Μια προηγούμενη ανάλυση από τους ίδιους ερευνητές, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες με καρύδια οδήγησαν σε χαμηλότερη ολική και LDL («κακή») χοληστερόλη σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Έκτοτε, έχουν δημοσιευθεί περισσότερες μελέτες με πολύ περισσότερους συμμετέχοντες στη μελέτη και μεγαλύτερη παρακολούθηση.
Αυτή η τελευταία ανάλυση συνδύασε δεδομένα από 26 προηγούμενες δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερα από 1.000 άτομα. Σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μία κανονική διατροφή, όσοι κατανάλωναν δίαιτα εμπλουτισμένη με καρύδια είχαν:
• Χαμηλότερη ολική χοληστερόλη (κατά περίπου 7 mg/dL, που αντιπροσωπεύει 3% μεγαλύτερη μείωση).
• Χαμηλότερη LDL χοληστερόλη (κατά περίπου 5,5 mg/dL, 4% μεγαλύτερη μείωση).
• Χαμηλότερα τριγλυκερίδια (κατά περίπου 5,7 mg/dL, 5,5% μεγαλύτερη μείωση)
• Χαμηλότερη αποπρωτεΐνη Β (μια πρωτεΐνη που συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο) κατά σχεδόν 4 mg/dL
• Ενώ αυτές οι βελτιώσεις στα λιπίδια του αίματος ήταν μάλλον μικρές.
• Μια δίαιτα πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, εγείρει πάντα την ανησυχία για την πιθανότητα αύξησης βάρους, παρόλα αυτά εδώ φαίνεται ότι όσοι ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καρύδια δεν κέρδισαν βάρος.
Συμπέρασμα
Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα καρύδια στη διατροφή μας, εντάσσοντάς τα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.
Διαβάστε επίσης: