Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα όσον αφορά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Το σκόρδο είναι ένα από τα φυτικά προϊόντα το οποίο έχει ερευνηθεί εκτενώς σχετικά με τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία. Τα οφέλη του σκόρδου (Allium sativum) στην υγεία, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Το σκόρδο, στο πέρασμα των αιώνων στη λαογραφία πολλών πολιτισμών, έχει αποκτήσει τη φήμη ενός εξαιρετικού προληπτικού και θεραπευτικού φαρμακευτικού μέσου. Τα βιοενεργά συστατικά του σκόρδου (ιδιαίτερα η αλλισίνη, η οποία είναι μία θειούχα ένωση) είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τα κύρια οφέλη του σκόρου είναι:
- Αντι-μικροβιακά
- Αντι-καρκινικά
- Αντιοξειδωτικά
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
- Αντι-διαβητικά
- Ηπατοπροστατευτικά
- Αντι-πηκτικά
- Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα οφέλη στην υγεία των χημικών συστατικών του σκόρδου καθώς και στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων έχουν διερευνηθεί τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach