Θρεπτική αξία για το Βραστό χοιρινό Κρήτης (σπιτικό) στα 100γρ. προϊόντος
Ενέργεια: 266kcal
Πρωτεΐνη: 25,1g
Υδατάνθρακες: 0,3g
Λίπος, ολικό: 18,3g
Χοληστερόλη: 7 3,5mg
Ασβέστιο, Ca: 13mg
Κάλλιο, Κ: 131mg
Μαγνήσιο, Mg: 24mg
Νάτριο, Na: 26mg
Σίδηρος, F: 1,7mg
Φώσφορος, P: 490mg
Λίγα λόγια για το χοιρινό κρέας
Γεννά συνήθως δύο φορές το χρόνο, από 5-20 μικρά κάθε φορά. Οι χοίροι θεωρούνται γενικά σύμβολα ακαθαρσίας. Στην πραγματικότητα όμως ο μόνος υπεύθυνος για την ακαθαρσία των γουρουνιών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, τότε οι χοίροι προσβάλλονται από ασθένειες και παράσιτα, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται και στον άνθρωπο.
Τον Οκτώβριο του 2015, ο IARC κατάταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (στο οποίο περιλαμβάνεται και το χοιρινό) στην Κατηγορία 2Α: Πιθανότατα (probable) καρκινογενή για τον άνθρωπο, σχετίζοντάς την με τον καρκίνο του εντέρου, ενώ την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στην Κατηγορία 1: Καρκινογενή για τον άνθρωπο. Πηγή Wikibedia
–