Αρνάκι βραστό ημιάγριο Κρήτης Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά
- Ενέργεια 265,0kcal
- Πρωτεΐνη 32,8g
- Λίπος 14,8g
- Υδατάνθρακες 0,30g
- Σάκχαρα 0,0g
- Ασβέστιο 22,0mg
- Σίδηρο 4,3mg
- Μαγνήσιο 48,0mg
- Φώσφορο 522,0mg
- Κάλιο 87,0mg
- Νάτριο 25,0mg
- Σελήνιο 55,5μg
- Λιπαρά
- Κορεσμένα λιπαρά οξέα 41,5%
- Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 46,0%
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 9.5%
- χοληστερόλη 101,9mg
Πρόβειο κρέας και θέματα υγείας του ανθρώπου
Το πρόβειο κρέας υπάγεται στην κατηγορία των “κόκκινων κρεάτων”. Τον Οκτώβριο του 2015, ο IARC κατάταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (συμπεριλαμβανομένου και του αρνίσιου) στην Κατηγορία 2Α: Πιθανότατα καρκινογενή για τον άνθρωπο, σχετίζοντάς την με τον καρκίνο του εντέρου. Ενώ την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στην Κατηγορία 1: Καρκινογενή για τον άνθρωπο. Σε επεξηγηματικό κείμενο του IARC εξηγείται ότι η κατάταξη του κόκκινου κρέατος στα “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” βασίστηκε σε περιορισμένες ενδείξεις από επιδημιολογικές μελέτες.
Περαιτέρω αναφέρει ότι “η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί ως αιτία καρκίνου. Όμως, αν οι αναφερθείσες σχέσεις αποδειχθούν ως αιτίου-αποτελέσματος, το πρόγραμμα Global Burden of Disease Project εκτιμά ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας θα μπορούσαν να ευθύνονται για 50.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός αντιπαρατίθεται με περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως από το κάπνισμα και 600.000 ετησίως από το αλκοόλ, και περισσότερο από 200.000 το χρόνο από τη μόλυνση του αέρα.” Στο ερώτημα αν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας, απαντά “Η κατανάλωση κρέατος έχει οφέλη για την υγεία. Πολλές κρατικές οδηγίες υγείας συμβουλεύουν τον περιορισμό επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες” Πηγή Wikipedia