Ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι

Ψητές ντομάτες
Ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι

Μερίδες 2

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σφικτές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξηρό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30γρ. ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κεφαλοτυρί ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση κάθετα αφού τις έχετε πλύνει  καλά.
  2. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί.
  3. Σε ένα γουδί πολτοποιείται το σκόρδο,
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο μέσα το ελαιόλαδο.
  5. Κόβετε το κρεμμύδι σε μπαστουνάκια
  6. Στη συνέχεια βάζετε πάνω από τις ντομάτες το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη γαλέτα  και περιχύνεται με το σκορδόλαδο (προαιρετικά βάζετε το τριμμένο τυρί)
  7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
  8. Οι ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι είναι έτοιμες!

Λίγα λόγια για τη ντομάτα:

Αποτελείται σε μεγάλο βαθμός από νερό (94,5%) και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C,  βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέως, φυλικό οξύ, β-καροτένιο, σελίνιο,  ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο.

Επίσης η ντομάτα θεωρείται άριστη πηγή λυκοπενίου. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οποίο αποτελεί σημαντικό βιοενεργό συστατικό .

Μία συνταγή από το βιβλίο Τρώμε και ομορφαίνουμε των Δημήτρη Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;