ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΓΑΛΕΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Μερίδες 2
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σφικτές
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ξηρό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 30γρ. ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. γεμάτες γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κεφαλοτυρί ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Για τις ψητές ντομάτες θα χρειαστεί πρώτα να κόψετε τις ντομάτες στη μέση κάθετα αφού πρώτα τις έχετε πλύνει καλά.
- Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί.
- Σε ένα γουδί πολτοποιείται το σκόρδο,
- Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο μέσα το ελαιόλαδο.
- Κόβετε το κρεμμύδι σε μπαστουνάκια
- Στη συνέχεια βάζετε πάνω από τις ντομάτες το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη γαλέτα και περιχύνεται με το σκορδόλαδο (προαιρετικά βάζετε το τριμμένο τυρί)
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
- Οι ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι είναι έτοιμες!
Λίγα λόγια για τη ντομάτα:
Αποτελείται σε μεγάλο βαθμός από νερό (94,5%) και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέως, φυλικό οξύ, β-καροτένιο, σελίνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο.
Επίσης η ντομάτα θεωρείται άριστη πηγή λυκοπενίου. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, αποτελεί σημαντικό βιοενεργό συστατικό .
Μία συνταγή από το βιβλίο Τρώμε και ομορφαίνουμε των Δημήτρη Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!