• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι

Ψητές ντομάτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΓΑΛΕΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Μερίδες 2
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σφικτές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξηρό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30γρ. ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κεφαλοτυρί ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  1. Για τις ψητές ντομάτες θα χρειαστεί πρώτα να κόψετε τις ντομάτες στη μέση κάθετα αφού πρώτα τις έχετε πλύνει  καλά.
  2. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί.
  3. Σε ένα γουδί πολτοποιείται το σκόρδο,
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε το σκόρδο μέσα το ελαιόλαδο.
  5. Κόβετε το κρεμμύδι σε μπαστουνάκια
  6. Στη συνέχεια βάζετε πάνω από τις ντομάτες το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη γαλέτα  και περιχύνεται με το σκορδόλαδο (προαιρετικά βάζετε το τριμμένο τυρί)
  7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
  8. Οι ψητές ντομάτες με γαλέτα και κρεμμύδι είναι έτοιμες!

Λίγα λόγια για τη ντομάτα:

Αποτελείται σε μεγάλο βαθμός από νερό (94,5%) και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C,  βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέως, φυλικό οξύ, β-καροτένιο, σελίνιο,  ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο.

Επίσης η ντομάτα θεωρείται άριστη πηγή λυκοπενίου.  Σε υψηλές συγκεντρώσεις, αποτελεί σημαντικό βιοενεργό συστατικό .

Μία συνταγή από το βιβλίο Τρώμε και ομορφαίνουμε των Δημήτρη Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!