Αγκινάρες βρασμένες θερμίδες
Διατροφική αξία για τις αγκινάρες στα 100gr προϊόντος
Ενέργεια: 50,0kcal
Πρωτεΐνη: 3,2gr
Υδατάνθρακες: 9,3gr
Νερό: 84,3gr
Ασβέστιο: 49,0mg
Κάλλιο: 179,0mg
Μαγνήσιο: 43,0mg
Νάτριο: 47,0mg
Σελήνιο: 2,2μg
Σίδηρος: 0,8mg
Φώσφορος: 160,0mg
Χρώμιο : 1,1μg
Λίγα λόγια για τις αγκινάρες
Η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους, για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και “ειδικός” μεζές για τσικουδιά. Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C. (Πηγή wikipedia)