Κασέρι Ηπείρου Θερμίδες
Θρεπτική αξία για το Κασέρι Ηπείρου στα 100gr προϊόντος
Ενέργεια: 369,0kcal
Πρωτεΐνη: 25,4gr
Υδατάνθρακες: 0,1gr
Ολικό λίπος: 29,7gr
Χοληστερόλη: 81,0mg
Ασβέστιο: 908,0mg
Λίγα λόγια για το Κασέρι
Το κασέρι (ή κασσέρι) (τουρκ. kaşer) είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατά περίπτωση μίγμα πρόβειου και ελάχιστου κατσικίσιου γάλακτος. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.
Ως πρόδρομος του κασεριού θεωρείται το ιταλικό τυρί Κατσιοκαβάλο (Caciocavallo, μτφρ έφιππο τυρί), το οποίο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.[2] Στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να έφθασε αρχικά την περίοδο 1885-1890 στην περιοχή της Θεσσαλίας μέσω της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.[3] Αρχικά έγινε γνωστό με την ρουμανικής προέλευσης ονομασία κασκαβάλι, η οποία αντικαταστάθηκε σταδιακά από την τουρκικής προέλευσης κασέρι (απο τουρκ. kaşar). (Πηγή wikipedia)