Θερμίδες | θρεπτική αξία/ 100gr προϊόντος
Ενέργεια: 344,0kcal
Πρωτεΐνη: 24,3gr
Υδατάνθρακες: 0,2gr
Ολικό λίπος: 27,3γρ
Χοληστερόλη: 87,4mg
Ασβέστιο: 1004,0mg
Λίγα λόγια για η κεφαλογραβιέρα Ηπείρου
Η κεφαλογραβιέρα είναι σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Μερικές φορές μπορεί να παρασκευάζεται με την πρόσμειξη κατσικίσιου γάλατος. Παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Η κεφαλογραβιέρα όταν είναι φρέσκια είναι ένα ελαφρά μαλακό τυρί, αλλά καθώς ωριμάζει (στους 3 περίπου μήνες) σκληραίνει.
Το χρώμα του είναι ζαχαρί, σχεδόν λευκό με διάσπαρτες, μικρές τρυπούλες. Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες. Η υφή της όσο και η γεύση της μας επιτρέπουν να την κατατάξουμε κάπου ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι.
Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και σε πίτες και ζυμαρικά. Επίσης καταναλώνεται ως σαγανάκι. Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Αν επιμένετε σε κόκκινα συνδυάστε τη με τα πιο όξινα ή στιβαρά από ποικιλίες όπως το καμπερνέ ή το ξινόμαυρο.