Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου
Θρεπτική αξία για τη κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου στα 100gr προϊόντος
Ενέργεια: 349,0kcal
Πρωτεΐνη: 27,0gr
Υδατάνθρακες: 0,1gr
Ολικό λίπος: 26,7gr
Χοληστερόλη: 76,2mg
Ασβέστιο: 1114,0mg
Λίγα λόγια για την Κεφαλογραβιέρα
Σκληρό παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου. Η κεφαλογραβιέρα παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Φρέσκο το τυρί αυτό είναι ελαφρά μαλακό, αλλά καθώς ωριμάζει (στους 3 περίπου μήνες) σκληραίνει. Το χρώμα του είναι υπόλευκο με διάσπαρτες, μικρές τρυπούλες.
Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες . Η υφή της όσο και η γεύση της μας επιτρέπουν να την κατατάξουμε κάπου ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, καθώς παράγεται με τον ίδιο τρόπο.
Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες, σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή απαιτεί ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. ΄Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Αν επιμένετε σε κόκκινα συνδυάστε τη με τα πιο όξινα ή στιβαρά από ποικιλίες όπως το καμπερνέ ή το ξινόμαυρο.