• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Κασέρι Μακεδονίας
Θρεπτική αξία για το κασέρι Μακεδονίας στα 100gr προϊόντος

Ενέργεια:           379,0kcal

Πρωτεΐνη:           25,8gr

Υδατάνθρακες:   0,1gr

Ολικό λίπος:        30,6gr

Χοληστερόλη:   102,6mg

Ασβέστιο:           893,0mg

Λίγα λόγια για το Κασέρι

Το κασέρι έχει ημίσκληρη υφή και συμπαγή μάζα χωρίς, ή με ελάχιστες τρύπες. Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο.  Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξήρου 40%.

Η παραγωγή του κασεριού γίνεται με την μέθοδο της πάστα φιλάτα.  Παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.   Το πήξιμο του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά το άρμεγμα του και μπορεί να είναι νωπό η παστεριωμένο.  Για την πήξη του χρησιμοποιείται πυτιά.  Το κασέρι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες.

Διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια με διάμετρο 30cm και ύψος 10cm εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί.

Το κασέρι τρώγεται ωμό, ιδίως όταν είναι ιδιαίτερα ωριμασμένο.  Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε πίτες, για ζυμαρικά και γενικά όπου χρειάζεται ένα τυρί που δεν λιώνει πλήρως όταν θερμαίνεται αλλά διατηρεί την ελαστικότητα του.

Το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και στους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!