Κασέρι Μακεδονίας
Θρεπτική αξία για το κασέρι Μακεδονίας στα 100gr προϊόντος
Ενέργεια: 379,0kcal
Πρωτεΐνη: 25,8gr
Υδατάνθρακες: 0,1gr
Ολικό λίπος: 30,6gr
Χοληστερόλη: 102,6mg
Ασβέστιο: 893,0mg
Λίγα λόγια για το Κασέρι
Το κασέρι έχει ημίσκληρη υφή και συμπαγή μάζα χωρίς, ή με ελάχιστες τρύπες. Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο. Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξήρου 40%.
Η παραγωγή του κασεριού γίνεται με την μέθοδο της πάστα φιλάτα. Παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του χρησιμοποιούμενου γάλακτος. Το πήξιμο του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά το άρμεγμα του και μπορεί να είναι νωπό η παστεριωμένο. Για την πήξη του χρησιμοποιείται πυτιά. Το κασέρι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες.
Διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια με διάμετρο 30cm και ύψος 10cm εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί.
Το κασέρι τρώγεται ωμό, ιδίως όταν είναι ιδιαίτερα ωριμασμένο. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε πίτες, για ζυμαρικά και γενικά όπου χρειάζεται ένα τυρί που δεν λιώνει πλήρως όταν θερμαίνεται αλλά διατηρεί την ελαστικότητα του.
Το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και στους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.