Διατροφή και χοληστερόλη
Διατροφή και χοληστερόλη. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας βρίσκονται πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές, θα πρέπει να γνωρίζετε μειώνοντας την, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η τιμή της ολικής χοληστερόλης αλλά και ο λόγος ολικής χοληστερόλης/καλής χοληστερόλης (αθηρωματικός δείκτης), ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5. Για κάθε μείωση της τάξεως του 10%η των επιπέδων της χοληστερόλης, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής από 20 % έως 30 %.
Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να μειώσετε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, όπως απώλεια σωματικού βάρους (εάν χρειάζεται), να γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά, και τέλος να επιλέγετε πιο σωστές τροφές. Παρακάτω δίδονται τρία απλά βήματα προς μια πιο υγιεινή διατροφή που αποσκοπεί στη μείωσης της χοληστερόλης.
1. Επιλέξτε καλά λιπαρά
Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη). Επίσης παραμείνετε μακριά από τα trans-λιπαρά οξέα καθώς αμφότερα αυξάνουν τα επίπεδα της LDL και μειώνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη). Αντί για αυτά επιλέξτε ακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, ξηρούς καρπούς φυτικά έλαια και αβοκάντο.
2. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης:
To ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεση, αποτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη σας κάνουν να αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL
3. Άλλες υγιεινές επιλογές
Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ιδανικά, αντικαταστήστε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά με φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά όπως κατίκι, ανθότυρο, cottage cheese καθώς και τρόφιμα που είναι δεν είναι φορτωμένα με ζάχαρη.
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλη σας τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.