• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πως να χάσετε λίπος και να κερδίσετε μυική μάζα

σπλαχνικό λίπος

Πως να χάσω λίπος και να κερδίσω μυική μάζα;

Συχνά με ρωτάνε μπορώ πως να χάσω λίπος και να κερδίσω μυική μάζα.  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Καταρχάς τα άτομα που αθλούνται πολύ έχοντας στόχο  την αύξηση της μυικής τους μάζα με  παράλληλη απώλεια λίπους , θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δύο αυτοί στόχοι συχνά αλληλοσυγκρούονται. Η αύξηση του μυϊκού ιστού απαιτεί την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που “καίει” το σώμα καθημερινά.  Αντίθετα η απώλεια λιπώδους ιστού απαιτεί την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που επίσης “καίει” το σώμα.  Συχνά όταν χάνετε  λίπος,  οι μύες από την άλλη δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα “καύσιμα” που χρειάζονται προκειμένου  να αυξηθούν.

Ωστόσο, ο μέσος όρος των ατόμων που ασκούνται συστηματικά και προσπαθούν να βελτιώσουν τη σύσταση του σώματός τους μπορούν να τα καταφέρουν.  Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να πετύχουν την απώλεια λίπους με μία ταυτόχρονη βελτίωση  της  μυϊκής τους μάζας.   Αυτό συχνά  μπορεί να αφορά και  στα  άτομα που έχουν αρχίσει πρόσφατα να ασκούνται.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό J Appl Physiol. διαπίστωσε ότι oι γυναίκες που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε τόσο αερόβιες  όσο και  δυναμικές ασκήσεις για  διάστημα  6 μηνών, έχασαν κατά μέσο όρο 10%  του σωματικού τους λίπους.  Παράλληλα αύξησαν τη μυϊκή  τους μάζα κατά περίπου 2,2%.   Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Eur J Clin Invest. έδειξε ότι οι άνδρες που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δυναμικών ασκήσεων για διάστημα 16 βδομάδων παρατήρησαν στο σώμα τους παρόμοιες βελτιώσεις.

Συμπέρασμα

Επομένως η απάντηση  στο ερώτημα “πως να χάσω λίπος και ταυτόχρονα να κερδίσω μυική μάζα;  είναι η εξής: Το κλειδί βρίσκεται στη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της κάρδιο – δυναμικής προπόνησης.  Αυτό ισχύει τόσο για αυτούς που έχουν αρχίσει πρόσφατα να γυμνάζονται όσο και αυτούς που γυμνάζονται  χρόνια.  Εάν ακολουθείτε μόνο αερόβιο πρόγραμμα εκγύμνασης χωρίς καθόλου ασκήσεις ενδυνάμωσης,  μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τη μυϊκή σας μάζα.  Αντίθετα εάν ακολουθείτε  μόνο ασκήσεις ενδυνάμωσης  τότε μπορεί να επιβραδύνετε την απώλεια του σωματικού σας λίπους.  Αν πάλι ανήκετε είστε στη μία είτε στην άλλη  κατηγορία π.χ. μαραθωνοδρόμος ή bodybuilder,  οι στόχοι  σας και προπονητική σας  προσέγγιση μπορεί να διαφέρει.  Εντούτοις για το μέσο άνθρωπο που γυμνάζεται και θέτει ως στόχο του, τη μείωση του σωματικούς του λίπους και την αύξηση της μυϊκής του μάζας, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά,  είναι η ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ της κάρδιο-δυναμικής προπόνησης.

Σίγουρα αυτό απαιτεί σωστή διατροφή (πάντα εξατομικευμένη) και ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!