• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πως να χάσετε τα κιλά των γιορτών!

κιλά των γιορτών

Οι περισσότεροι  από εμάς κατά τη διάρκεια των εορτών βλέπουν τα ρούχα τους να στενεύουν.   Ο μέσος όρος αύξησης σωματικού βάρους κατά  τη διάρκεια των εορτών είναι 0,8 – 1,0kg. Παρόλα αυτά μπορεί να φθάσει και τα πέντε κιλά. Ένα έως δύο κιλά μπορεί να μην ακούγονται πολλά. Παρόλα αυτά πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα κιλά των γιορτών συχνά δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

Μια αμερικανική μελέτη που διενεργήθηκε το 2006 διαπίστωσε ότι το βάρος που αποκτάται κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εμφανίζεται συνήθως γύρω από τον κορμό.  Ως γνωστό, η  αύξηση του βάρους σε αυτήν την περιοχή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που κατά την διάρκεια των εορτών έχουν πάρει κιλά, αρχίστε ΤΩΡΑ την προσπάθεια σας για να τα χάσετε.

Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε τα κιλά των γιορτών και όχι μόνο….

Σίγουρα δεν υπάρχουν μυστικά ή μυστικές δίαιτες προκειμένου να χάσετε τα κιλά των γιορτών.  Απαιτείται απλά να υιοθετήσετε τον σοφό κανόνα του μέτρου.  Το μέτρο θα πρέπει να αφορά τόσο στις ποσότητες των γευμάτών σας, όσο και στην συχνότητά τους αλλά και στην ποιότητά τους.

Μειώστε το μέγεθος των μερίδων σας

Αν δύναμη της θέλησής σας είναι αδύναμη και γνωρίζετε  ότι θα θέλετε να τελειώσετε  όλο το φαγητό που βρίσκεται μπροστά σας,  τότε χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιάτο αντί για ένα μεγάλο. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα τρώτε λιγότερο.

Προτιμήστε  τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας

Σ’ αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί, το ρύζι,  τα ζυμαρικά  και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε πιο συχνά

Λαχανικά, φρούτα, και φρουτοσαλάτες.  Κριτσίνια και  crackers ολικής , δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ζάχαρη.  Όσπρια και  λαδερά. Τέλος γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά  και σίγουρα ψάρια.

Τρόφιμα που θα πρέπει να περιορίσετε ή ακόμη και να αποφύγετε τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα

Κρεμώδη ντιπς, σάλτσες, αλλαντικά υψηλής περιεκτικότητας  σε λιπαρά (πχ.μπέικον, λουκάνικα, μορταδέλα, σαλάμι). Αντ’ αυτού προτιμήστε αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά όπως προϊόντα γαλοπούλας και κοτόπουλου. Επίσης αποφύγετε  έτοιμες  πίτες όπως τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες κλπ,  πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά, αναψυκτικά, τηγανητά καθώς και όλα τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα.

Περιορισμός αλκοόλ

Συχνά τα εστιατόρια προσφέρουν κρασί σε ποτήρια που χωράνε τριπλάσια ποσότητα κρασιού από τη συνιστώμενη μερίδα.   Επίσης να είστε προσεκτικοί με το ξανά γέμισμα του ποτηριού σας. Προκειμένου να είστε σε θέση να γνωρίζετε πόση ποσότητα  ποτού καταναλώσατε, ξαναγεμίστε μόνο όταν πιείτε όλη την ποσότητα του ποτού που βρίσκεται στο ποτήρι σας.

Πίνετε άφθονο νερό

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Τριάντα λεπτά/ημέρα ήπιας άσκησης είναι ότι καλύτερο για το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τη ρύθμιση του σακχάρου καθώς και την καλή φυσική σας κατάσταση.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!