• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Λάδι αγριελιάς
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!

Λάδι αγριελιάς – Ιστορικά στοιχεία 

Η ελιά εξημερώθηκε κατά την Νεολιθική περίοδο στην ανατολική μεσόγειο, και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, στη λεκάνη της μεσογείου μπορούμε να βρούμε ακόμη αγριελιές (Olea europaea oliester). Διαβάστε περισσότερα Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!

πως να μειώσω το αλάτι
Categories Διατροφικά άρθρα, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, Τρόφιμα

Νικώντας τη συνήθεια για αλάτι

Πως να ελέγχετε την πρόσληψη του αλατιού

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Το σώμα μας χρειάζεται το νάτριο για τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και τη σύσπαση των μυϊκών  ινών.  Επιπρόσθετα σε συνεργασία με το κάλιο εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών στο εσωτερικό όλων των κυττάρων. Διαβάστε περισσότερα Νικώντας τη συνήθεια για αλάτι

Υποκατάστατα ζάχαρης και παχυσαρκία
Categories Διατροφικά άρθρα, Παχυσαρκία, Τρόφιμα

Πως μπορεί τα υποκατάστατα ζάχαρης να συνδέονται με την παχυσαρκία

Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες,  θεωρούνται ευρέως ως μέσα  αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτηΠαρόλα αυτά θα μπορούσαν εν μέρει οι ουσίες αυτές να  συμβάλουν στην παγκόσμια επιδημία τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Διαβάστε περισσότερα Πως μπορεί τα υποκατάστατα ζάχαρης να συνδέονται με την παχυσαρκία

κακάο και σοκολάτα
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Ο μύθος και η αλήθεια για τη σοκολάτα και το κακάο

Κακάο και σοκολάτα

Συχνά βλέπουμε στον τύπο άρθρα τα οποία εξυμνούν  τη σοκολάτα, αναφερόμενα  στα  οφέλη της. Ορισμένα από τα ισχυριζόμενα οφέλη είναι: κάνει καλό στην υγεία,  ωφελεί την καρδιά, δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο κλπ.  Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά ισχύουν ή εάν υπάρχει κάποια υπερβολή στα πλαίσια  της διαφημιστής εκστρατείας.

Διαβάστε περισσότερα Ο μύθος και η αλήθεια για τη σοκολάτα και το κακάο

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Τρόφιμα που δεν ανήκουν σε μία υγιεινή διατροφή

Τι ακριβώς είναι υγιεινή διατροφή;; Τα βασικά είναι αρκετά απλά. Όλοι χρειάζονται ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς και αρκετών βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών για να είναι υγιείς. Οι ειδικοί μας λένε ότι ορισμένα τρόφιμα που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες είναι καλύτερα από κάποια αλλά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε πιο συχνά ενώ για κάποια άλλα ισχύει το αντίθετο. Διαβάστε περισσότερα Τρόφιμα που δεν ανήκουν σε μία υγιεινή διατροφή

πως να μειώσω το αλάτι
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα, Τρόφιμα

Aλάτι: Πως να το ελέγξετε

 

Μάθετε πόσο νάτριο  χρειάζεστε πραγματικά,  ποια τρόφιμα είναι πλούσια  σε νάτριο, καθώς και τρόπους  προετοιμασίας και να σερβιρίσματος τροφίμων χωρίς την προσθήκη αλατιού ή νατρίου.   Σκεφτείτε ότι μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι έχει 2.325 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου.  Και δεν είναι μόνο το επιτραπέζιο αλάτι  το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Πολλά  επεξεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα  περιέχουν ήδη υψηλές  ποσότητες  νατρίου. Διαβάστε περισσότερα Aλάτι: Πως να το ελέγξετε

μούρα, berries
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Που μας ωφελούν τα μούρα – berries

Όταν μιλάμε για τα μούρα – berries  αναφερόμαστε σε μία μεγάλη οικογένεια φρούτων.  Τα φρούτα αυτά είναι  χαμηλά σε θερμίδες και ταυτόχρονα πλούσια σε θρεπτική αξία.  Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία – συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα Που μας ωφελούν τα μούρα – berries

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΕΦΙΡ

Το κεφίρ είναι ένα παχύρευστο ρόφημα  που γίνεται  με τη ζύμωση του γάλακτος από  κόκκους κεφίρ και   αποτελείται  από βακτήρια γαλακτικού οξέος,  ζυμομύκητες και πολυσακχαρίτες. Οι κόκκοι  ζυμώνουν  το γάλα,  ενισχύοντάς το,  με υγιείς μικροοργανισμούς.  Το αποτέλεσμα είναι ένα ξινό, ελαφρώς αναβράζον ποτό,  που μοιάζει  με γιαούρτι,  το οποίο ενισχύει την υγεία του εντέρου,  προσφέροντας πολυάριθμα και σημαντικά  οφέλη στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΕΦΙΡ

μπανάνα θερμίδες
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Τελικά η μπανάνα παχαίνει;

Αρχικά να πούμε ότι η μπανάνα είναι ένα φρούτο  πολύ αποτελεσματικό στο να μας δίνει ενέργεια.  Επίσης η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά την κάνουν ένα πολύ ωφέλιμο  σνακ ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν σωματική άσκηση. Διαβάστε περισσότερα Τελικά η μπανάνα παχαίνει;

μαύρη σοκολάτα
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα,  πέραν του ότι είναι νόστιμη,  είναι πλέον γνωστό ότι κάνει καλό και στην  υγεία.   Οι σπόροι  κακάο,  βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι  σε φλαβονοειδή,  ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν  τις  βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας  κατ’ επέκταση.    Διαβάστε περισσότερα Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας